Έρωτες και θρήνοι γυναικών: 7 σημαντικές ηθοποιοί-έκπληξη ερμηνεύουν ηρωίδες του Ευριπίδη στο Ηρώδειο

Από την/τον Βασίλης Νάτσιος | 7 Σεπτεμβρίου 2018

αφισσα-Alpha2 copy«ΩΔΕΙΟ

7 σημαντικές ηθοποιοί θα συναντηθούν στην επιβλητική σκηνή του Ηρώδου Αττικού για να μας παρουσιάσουν έρωτες και θρήνους γυναικών από τις τραγωδίες του Ευριπίδη «Άλκηστη», «Ανδρομάχη» «Μήδεια», «Ιφιγένεια», «Ελένη», «Εκάβη», «Ηλέκτρα» σε σκηνοθεσία του αξιόλογου Πάνου Αγγελόπουλου, που μας έχει δώσει εξαιρετικές παραστάσεις, όπως η Ασκητική και η Γκέμμα. Αυτή τη φορά, για μία μόνο παράσταση, την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου θα μας εντυπωσιάσει, ενώνοντας σκηνικά την Άννα Φόνσου με την Άντζελα Γκερέκου, την Κατερίνα Διδασκάλου, την Θεοδώρα Τζήμου, την Βασιλική Τρουφάκου,  την Κατερίνα  Μισιχρόνη και την Μυρτώ Γκόνη που θα υποδυθούν τις 7 ηρωίδες του Ευριπίδη. Μια ωραία συνύπαρξη ταλαντούχων ηθοποιών και μια δυναμική θεατρική επιστροφή για την Άντζελα Γκερέκου.

aaa

 

Τη μουσική έχει συνθέσει ο Δημήτρης Παπαδημητρίου κι αυτό αποτελεί ακόμα ένα συν για να μην χάσουμε την παράσταση. Το έργο Έρωτες και θρήνοι γυναικών παρουσιάζουν το Ίδρυμα Σπίτι του Ηθοποιού, ο πολιτιστικός οργανισμός  Sound & Picture Theatre Production  και ο σκηνοθέτης Πάνος Αγγελόπουλος ενώ τα έσοδα θα διατεθούν στο Ίδρυμα στο Σπίτι του Ηθοποιού.

Τι θα δούμε στο Έρωτες και θρήνοι γυναικών: 

Ένας  συνδυασμός , λογου,  κίνησης , μουσικής  & video art  σε μια πρωτότυπη σκηνική συνύπαρξη. Μια θεατρική σύνθεση, εμπνευσμένη από τις επτά τραγωδίες του Ευριπίδη, όπου η σύμπραξη αναδεικνύει  το πάθος, την ένταση, τη συνύπαρξη αλλά και τη σύγκρουση της λογικής με το άλογο της ανθρώπινης ύπαρξης, Μια σκηνική συνύπαρξη, σε διαφορετικούς χρόνους και τόπους, αλλά σε ενιαία διάσταση, αποκαλύπτοντας τα συναισθήματα,  τους ρόλους  και  τις πολιτικές των ηρωίδων  του  σπουδαίου τραγωδού.

Ο σκηνοθέτης Πάνος Αγγελόπουλος  πιστός στα κείμενα του τραγικού ποιητή, εστιάζει στις επτά γυναικείες επιβλητικές μορφές, με στόχο να ανιχνεύσει το μυστικό της ενεργητικής και δύσκολης τραγικής πορείας τους και επισημαίνει.

Είναι αλήθεια ότι οι γυναικείες πρωταγωνιστικές μορφές, πάντα ακραίες, αλλά και γοητευτικές, στις τραγωδίες του Ευριπίδη, δεν ακολουθούν τα καθιερωμένα μέχρι τότε δεδομένα χαρακτηριστικά δράσης. Η συμπεριφορά τους δεν λογαριάζεται με την έγκριση ή την επίκριση της ηθικής. Θέλουν να κατακτήσουν την οντολογική τους αυτάρκεια για καταξίωση της αυτονομίας τους και να παλέψουν ενάντια σε ό,τι λειτουργεί ανασχετικά με την ελευθερία τους. Δεν ανέχονται να εξοριστούν στην απουσία, αλλά ούτε και να φυλακιστούν στην παρουσία. Το κυρίαρχο και γοητευτευτικό είναι ότι γυναίκες αντιστέκονται για να υπάρξουν με το δικό τους ρόλο   από την αρχαία εποχή έως και σήμερα.

Πρόκειται για τη συγγραφική  σύνθεση μερών από μονολόγους και διαλόγους κεντρικών ηρωίδων του Ευριπίδη  ως σχόλιο  για  τη γυναικεία  προσωπικότητα και την εξέλιξη της στο διηνεκές. Οι «Μονόλογοι» των γυναικών, που πρωταγωνιστούν στα δράματα και τα χορικά τους μέρη, καταδεικνύουν μέσα από τους έρωτες – θρήνους, το μέγεθος της προσωπικότητάς τους, συμβάλλοντας στην αρτιότερη ιχνογράφηση της ιστορικής τους υπόστασης. Η παρουσία τους είναι έντονη, γεμάτη ενεργητικότητα και αποφασιστικότητα, ευγένεια και γενναιοδωρία, δυναμισμό και αυτοπεποίθηση, εξυπνάδα και νοημοσύνη. Η κάθε γυναίκα είναι ξεχωριστή: υπερβολικά συναισθηματική, σαγηνευτική και δραματική.  .

Έρωτες και θρήνοι γυναικών από τις τραγωδίες του Ευριπίδη

«Άλκηστη», «Ανδρομάχη» «Μήδεια», «Ιφιγένεια», «Ελένη», «Εκάβη», «Ηλέκτρα».

Πρωταγωνιστούν:

Άννα  Φόνσου, Άντζελα  Γκερέκου,  Κατερίνα Διδασκάλου, Θεοδώρα Τζήμου, Βασιλική Τρουφάκου,  Κατερίνα  Μισιχρόνη, Μυρτώ Γκόνη.

Oμάδα  Χορού – 20 ηθοποιών –

Συντελεστές

Σκηνοθεσία- Προσαρμογή: Πάνος  Αγγελόπουλος

Μετάφραση : Γιώργης  Εξαρχος

Μουσική :  Δημήτρης  Παπαδημητρίου

Κίνηση: Έρση  Πήττα

Μουσική Διδασκαλία: Ευγενία Καρλαύτη

Σκηνικά :  Γιάννης Ζημιανίτης

Κοστούμια: Λευκή  Δεριζιώτη

Video art  : Nίκος Μυλωνάς.

Δημόσιες Σχέσεις : Mαρία Καλίτση- Μαρία Μπινίκου

Παραγωγή: Το ίδρυμα το Σπίτι του Ηθοποιού &  Πολιτιστικός Οργανισμός

 Sound&Picture theatre production
16 Σεπτεμβρίου 2018
Ημέρα & ώρα παράστασης : Κυριακή  21:00
Διάρκεια: 1 ώρα και 45 λεπτά
Χώρος: Ωδείο Ηρώδου Αττικού– Xωρίς  διάλειμμα.

TIMΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Διακεκριμένη 50 €, Α ζώνη 30 €, Β ζώνη 20 €, Άνω διάζωμα 15€, Ειδικές ομάδες 10€

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ

Στο Viva.gr (τηλ. 211 1010050) και  ηλεκτρονικά στο

https://www.viva.gr/tickets/theater/odeio-irodou-attikou/erwtes-kai-thrinoi-gunaikwn/

σε όλα τα φυσικά σημεία των καταστημάτων
Seven Spots, Reload,  Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, Viva Kiosk στην Τεχνόπολη, αθηνόραμα gr. Yioleni’s, viva Kiosk στο Σύνταγμα

Επίσης, στα κεντρικά εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου (Πανεπιστημίου 39, εντός στοάς Πεσμαζόγλου)
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-16:00, Σάββατο 10:00-15:00

Πωλήσεις εισιτηρίων: +30 210 3272000

Ομαδικές αγορές: +30 210 3222720, Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-17:00

Κρατήσεις για ΑΜΕΑ: +30 211 7800056, Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-17:00

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: 211 7701 700
Άλλα σημεία πώλησης:

Ωδείο Ηρώδου Αττικού Δευτέρα-Κυριακή 10:00-14:00 (και 18:00-21:00 μόνο για την παράσταση της ημέρας).

 

 

Βασίλης Νάτσιος

Βασίλης Νάτσιος

"Ό,τι βλέπεις είναι αληθινό, ό,τι ακούς μπορεί να μην είναι"

...Γεννήθηκα στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και μεγάλωσα σε θεατρικές σκηνές και στα τηλεοπτικά πλατό. Από μικρός έκανα παρέα με όλες τις προσωπικότητες του πολιτισμού μας. Μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους, με στηρίζουν συνεχώς, κυρίως με το έργο τους. Ωραία ιστορία, έτσι; Κρίμα που δεν είναι αληθινή! Πάντα μου άρεσε αυτή η εκδοχή. Χρειάζεται ένας μύθος να συντηρεί την πραγματικότητα. Οι δικοί μου μύθοι είναι έγχρωμοι, σινεμασκόπ και εξώφυλλο. Και συνεχίζουν να ζουν στο cosmopoliti…

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *