H Εύα Παρακεντάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα από Κρητικούς γονείς. Μεγάλωσε μέσα σε φούρνους και ζαχαροπλαστεία της οικογένειας. Σπούδασε δημόσιες σχέσεις και συνεργάστηκε 10 χρόνια με εταιρείες στη θέση της Διεύθυνσης προσωπικού. Παράλληλα παρακολουθούσε σεμινάρια γευσιγνωσίας και οινογνωσίας καθώς και σεμινάρια μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής . Από το 2005 εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Ρέθυμνο όπου και ασχολήθηκε αποκλειστικά με την γαστρονομία. Για 5 χρόνια είχε τη δική της καθημερινή εκπομπή μαγειρικής ” Mama Mia” σε τοπικό κανάλι της Κρήτης. Από τον Ιούνιο του 2020 είναι στο δυναμικό του Star channel. Μία φορά την εβδομάδα μαγειρεύει στην εκπομπή ”Αλήθειες με τη Ζήνα”. Συνεργάζεται με περιοδικά γεύσης και πολλά site γαστρονομικού ενδιαφέροντος . Διατηρεί το δικό της κανάλι στο Youtube και το δικό της site με συνταγές και συμβουλές μαγειρικής. Είναι εισηγήτρια σεμιναρίων μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής σε σχολές μαγειρικής. Μητέρα τριών παιδιών και λάτρεις του ευ ζην, της ποιοτικής πρώτης ύλης, αλλά και της τροφοσυλλογής. Με αφορμή το βιβλίο της με τίτλο ” 100 Αυθεντικές Κρητικές Συνταγές ” που θα κυκλοφορήσει στις 23 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Creamy W Publications, κάνουμε μια κουβέντα μαζί της για να την γνωρίσουμε καλύτερα.
– Για εσένα που ακριβώς εστιάζεται η δημιουργικότητα στο μαγείρεμα;
Όλη η διαδικασία είναι μία μαγική δημιουργία, εγώ έτσι την αντιλαμβάνομαι, άρα η δημιουργικότητα είναι εκτός πλαισίων. Μου αρέσει να παρακολουθώ την εκτέλεση του μαγειρέματος με όλες μου τις αισθήσεις. Με το άγγιγμα, τη μυρωδιά, το άκουσμα της καλοδεμένης σάλτσας όπως κοχλάζει, με την όραση, και τελικά με τη γεύση. Το μαγειρεύω από το μαγεύω δεν έχουν μεγάλη διαφορά. Πολλές φορές νιώθω σαν την καλή μάγισσα του παραμυθιού που προσθέτει τα φίλτρα της στην κατσαρόλα που βράζει! Και αν θα έπρεπε κάπου να την εστιάσω τη δημιουργικότητα και να της ορίσω ένα πλαίσιο αυτό θα ήταν στο νοιάξιμο, την αγάπη, τη θαλπωρή και τη φροντίδα για αυτούς που μαγειρεύεις.
-Με τι ακριβώς έχουν να κάνουν οι μεγάλες δημιουργικές στιγμές ενός σεφ;
-Ο συνδυασμός των υλικών , τι ρόλο παίζει
Απόλυτο ρόλο, εδώ τώρα μπαίνει η μαεστρία και η φαντασία του μάγειρα. Μπορεί ένα υλικό να είναι τόσο έντονο που να καλύπτει όλα τα υπόλοιπα και αυτό δεν το θέλουμε, γι’ αυτό το λόγο καλούμαστε να παίξουμε με τη δοσολογία. Και, όπως βλέπεις, λέω παίξουμε. Νιώθω σαν μικρό παιδί που πειραματίζομαι συνεχώς με νέες γεύσεις. Με απόλυτο σεβασμό στην παράδοση και στη συνταγή της μάνας, της γιαγιάς. Οι ρίζες μας είναι αυτές που μας κρατάνε και μας δείχνουν τους συνδυασμούς της επιτυχημένης γεύσης. Λίγο, αν θυμηθούμε, τι γεύση είχε η κοτόσουπα, όταν ήμασταν αδιάθετοι, που μας ετοίμαζε με τόση προσοχή η μάνα μας, αυτή και μόνο η διαδικασία, η αγάπη που έβαζε ήταν το μισό γιατρικό. Ο σωστό συνδυασμός υλικών, εκτός από το πρακτικό του κομμάτι, έχει να κάνει και με την ενέργεια που διοχετεύουμε την ώρα που μαγειρεύουμε.
-Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς συνταγές ;
Η ενασχόληση με το private cheffing τα τελευταία χρόνια μου έδειξε ότι ο κόσμος γυρνάει στο παραδοσιακό φαγητό. Τα γεμιστά και τα ντολμαδάκια, οι μουσακάδες και τα γαλακτομπούρεκα να ξέρετε δίνουν και παίρνουν στα τραπέζια των ξένων αλλά και Ελλήνων πελατών μου. Επειδή είμαι στην Κρήτη όλοι θέλουν να δοκιμάσουν τις ντόπιες πρώτες ύλες και γεύσεις. Οπότε το αντικριστό, το γαμοπίλαφο και οι σφακιανόπιτες είναι στις πρώτες θέσεις, όσον αφορά την Κρητική γαστρονομία, επίσης μου ζητάνε και πολλά αβγολέμονα , όπως κολοκυθάκια γεμιστά αυγολέμονο ή και ντολμαδάκια με κιμά αβγολέμονο. Καλιτσούνια, σαρικόπιτες, αλλά και γλυκά του κουταλιού και της εποχής. Ο κόσμος πλέον έχει αποκτήσει γαστρονομική παιδεία και ζητάει πιάτα εποχής, ελληνικά και άκρως παραδοσιακά.
-Αγαπημένο σου φαγητό ; Ποια φαγητά δεν σου αρέσουν καθόλου;
Αγαπημένα μου φαγητά είναι δύο, λαχανοντολμάδες και μακαρόνια με κιμά! Όταν είμαι κάπως…φτιάχνω μακαρόνια με κιμά και χάνομαι στη θαλπωρή τους, είναι θεραπεία για εμένα αυτό το φαγητό! Ποια δεν μου αρέσουν; Όλα τα τρώω άλλα με περισσότερη λαχτάρα, άλλα με λιγότερη. Θα πω μάλλον ο πατσάς δεν με ξετρελαίνει, μπορώ να ζήσω και χωρίς αυτόν.
-Ποιο ήταν το απροσδόκητα καλό φαγητό που έφαγες κάπου;
Απροσδόκητα καλό φαγητό; Σε μία καντίνα κάπου στην Εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας κοντά στη Λαμία έφαγα το καλύτερο σουβλάκι και το θυμάμαι ακόμη! Πάνε 20 χρόνια τουλάχιστον, αν μου πεις τώρα που ήταν να σου πω ακριβώς, δεν θυμάμαι. Αυτό που θυμάμαι ήταν η σωστή αναλογία κρέατος και λίπους που χρειάζεται το καλαμάκι για να είναι τέλειο!
-Πες μου μία ατυχία σου στο μαγείρεμα
-Πόσες συνταγές θυμάσαι από έξω; Αποκάλυψε μας μία συνταγή , ειδικά για το cosmopoliti;
Πολλές, σχεδόν όλες τις αλμυρές και πολλές γλυκές, έχω καλή μνήμη.
Σοκολατόπιτα
1 1/2 φλ. αλεύρι ΓΟΧ
1 1/2 φλ. ζάχαρη
1 1/2 φλ. νερό
1/2 φλ. ηλιέλαιο
4 κ. σ κακάο
3 κ. σ ξύδι
1 1/2 κ. γ σόδα
100 γρ. κουβερτούρα τριμμένη
1 βανιλίνη
1 κ.γ. αλάτι
Γλάσο
180 γρ κουβερτούρα
180 ml κρέμα γάλακτος
Παγωτό για το σερβίρισμα βανίλια-σοκολάτα
Δράση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά και σε ένα άλλο όλα τα υγρά υλικά. Τα ενώνουμε όλα μαζί με μία μαρίζ να ομογενοποιηθούν καλά και ρίχνουμε το μείγμα σε ένα ταψί 26 εκ πολύ καλά λαδωμένο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 25-30 λεπτά έως το μαχαίρι ή η οδοντογλυφίδα να βγαίνει σχεδόν στεγνό από μέσα. Κάνουμε τρύπες με το μαχαίρι και περιχύνουμε με το γλάσο ,το οποίο έχουμε φτιάξει ως εξής : ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος πολύ καλά , λίγο πριν πάρει βράση την αποσύρουμε και την βάζουμε μέσα στο μπολ με τη σοκολάτα, με μία μαρίζ ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να γίνει γλάσο. Ανοίγουμε μικρές τρυπούλες στην επιφάνει της σοκολατόπιτας με μία οδοντογλυφίδα και καλύπτουμε τη σοκολατόπιτα με το γλάσο. Την αφήνουμε 10 λεπτά να το ρουφήξει. Σερβίρουμε ζεστή με παγωτό αλλά και όταν κρυώσει είναι τέλεια.
-Ποια διεθνή κουζίνα σου αρέσει περισσότερο;
Μετά την Ελληνική η κουζίνα, αυτή που λατρεύω είναι η Ιταλική. Έχουμε πολλά κοινά στοιχεία και κοινές διατροφικές συνήθειες. Αγαπάμε και οι δύο λαοί το ελαιόλαδο, τα φρέσκα υλικά, τα ζυμαρικά και τις σάλτσες. Μου αρέσει και η Ισπανική κουζίνα που έχει πολλά μεζεδάκια και θαλασσινά.
-Υπάρχουν μυστικά σε αυτή τη δουλειά που δεν τα αποκαλύπτεις ποτέ;
Όχι δεν μου αρέσουν τα μυστικά. Ο κόσμος που με ακολουθεί ξέρει ότι είμαι μαρτυριάρα και τους τα λέω όλα. Από την στιγμή που κάποιοι άνθρωποι με εμπιστεύονται και κάνουν τις συνταγές μου, θέλω να τους δίνω όλη την πληροφορία έτσι ώστε να τους πετύχει αυτό που κάνουν! Ξέρεις είναι πολύ σημαντικό να αξιοποιούν σωστά τα υλικά και να πετυχαίνει η συνταγή, αλλά πιο σημαντικό είναι το χαμόγελο στα πρόσωπα τους. Μέσα από μία συνταγή που σου πετυχαίνει παίρνεις χαρά και εγώ αυτό θέλω να δίνω στον κόσμο. Οπότε, τα μυστικά δεν χωράνε στη δική μου καρδούλα, θέλω να τα μοιράζομαι όλα…
– Μίλησε μου για το βιβλίο σου μαγειρικής με τίτλο ” 100 Αυθεντικές Κρητικές Συνταγές”
Από τη στιγμή της σύλληψης της ιδέας το αγάπησα, το φρόντισα και το κανάκεψα σαν τα παιδιά μου! Βέβαια είμαι και τυχερός άνθρωπος, το πιστεύω αυτό. Μέσα από την εκπομπή της Ζήνας Κουτσελίνη, ”Αλήθειες με τη Ζήνα” στο Star channel, που μαγειρεύω κάθε Παρασκευή, με είδε ο εκδότης μου Francesco Vitali. Ένας άνθρωπος με μεγάλη εμπειρία και πάθος για ο,τιδήποτε καταπιάνεται και κάπως έτσι ξεκίνησε αυτό το όμορφο ταξίδι με τον εκδοτικό οίκο Creamy W, έναν νέο εκδοτικό οίκο στην Ελλάδα αλλά πολλά υποσχόμενο σε παγκόσμιο επίπεδο. Το βιβλίο μου είναι η αλήθεια μου, είναι η Κρήτη μέσα από μία μπουκιά, είναι το όνειρο κάθε ταξιδιώτη που έρχεται στον τόπο μου και ψάχνει να βρει την γεύση της αυθεντικής Κρήτης. Με απλοϊκές συνταγές, βασισμένες στην εποχικότητα και την εντοπιότητα που ο καθένας, σε ότι επίπεδο μαγειρικής και αν βρίσκεται μπορεί να τις φτιάξει. Βλέπεις η Κρητική γαστρονομία είναι βασισμένη στα λίγα υλικά και στην απλότητα της εκτέλεσης. Γιατί μέσα από την απλότητα μπορείς να γευτείς την άριστη πρώτη ύλη, να της δώσεις χώρο να αναπτυχθεί και να κερδίσει τον ουρανίσκο σου. Η Κρήτη είναι αστείρευτη, όπως η αγάπη μου για αυτήν!
Σχόλια για αυτό το άρθρο