Φαντασμαγορικά σκηνικά, εντυπωσιακά κοστούμια, ατμοσφαιρικοί φωτισμοί, ποικιλία μουσικής… όλα αυτά δεν είναι ο “Γυάλινος Κόσμος” του Τενεσί Ουίλιαμς στο Θέατρο Τέχνης. Ορθάνοιχτα φώτα στην πλατεία και στη σκηνή σε όλη τη διάρκεια της παράστασης, σύγχρονα ρούχα για τους τέσσερις πρωταγωνιστές, ούτε μία νότα μουσικής (εκτός από το τραγούδι στο τέλος) και μια γυάλινη κατασκευή με ρόδες που πηγαινοέρχεται ανάμεσα στους ήρωες, αυτός είναι ο “Γυάλινος Κόσμος” σε σκηνοθεσία του Antonio Latella στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν στην οδό Φρυνίχου. Η συνεχής και αδιάκοπη ροή του έργου, εντάσσει τους θεατές στην πολυεπίπεδη και πολύσημη πλοκή του. Εξ αρχής, η σκηνική απουσία της παράστασης φανερώνει τη σκηνοθετική επένδυση στη δυναμικότητα του θεατρικού λόγου και στις ερμηνευτικές δυνατότητες των ηθοποιών, που μπαίνουν στο πετσί των ρόλων. Ο “Γυάλινος Κόσμος” είναι μια υψηλή καλλιτεχνική δημιουργία! Κι αυτό είναι δραματική τέχνη! Τα λόγια καταλαμβάνουν όλο το χώρο και η δράση γίνεται στο περισσότερο μέρος με τους ηθοποιούς όρθιους. Οι τέσσερις ηθοποιοί Μαρία Καλλιμάνη, Βαγγέλης Αμπατζής, Λήδα Κουτσοδασκάλου και Νίκος Μήλιας, ως Αμάντα, Τομ, Λόρα και Τζιμ, κατορθώνουν στο τέλος να μας πείσουν πως ό,τι είδαμε δεν ήταν μια κλειστή, ιδιωτική ιστορία αλλά μια περίπτωση επικής ανθρώπινης μοίρας.
Κορυφαίος του θεάτρου στο παθητικό δράμα είναι σίγουρα ο Τενεσί Ουίλιαμς. Όλο του το έργο είναι η οξύτερη και ποιητικότερη θεατρική έκφραση των πληγών της αμερικανικής ψυχής, της μοναξιάς, της απομόνωσης μέσα στις τεράστιες πολιτείες, της απογοήτευσης για όσα δεν έγιναν, της κατάθλιψης, τις χαρές που δεν ήρθαν ποτέ, τους απραγματοποίητους πόθους και την καταπίεση των ερωτικών ενστίκτων. Μια σειρά από γυναικείες μορφές εκφράζει αυτή την τυπική αμερικανική “αρρώστια” στα έργα του Ουίλιαμς, γυναίκες που η ζωή πρόδωσε ή που χάθηκαν οι ελπίδες και τα όνειρά τους. Ο “Γυάλινος Κόσμος” έχει κι αυτός επίκεντρο την γυναίκα και μάλιστα δύο γυναίκες, την Αμάντα και την κόρη της την Λόρα. Μπορεί τα άλλα έργα του Ουίλιαμς να είναι πολύ πιο συγκλονιστικά. Όμως ο “Γυάλινος Κόσμος” έχει μια νεανική αγνότητα και μια ειλικρίνεια που παραμένουν αξεπέραστες.
Η παράσταση ξεκινάει με ηχογραφημένο πρόλογο από τον ίδιο τον συγγραφέα στην ελληνική γλώσσα, όπου ακούμε κάποιες παρατηρήσεις που σχετίζονται με μία αντίληψη ενός καινούργιου πλαστικού θεάτρου που οφείλει να αντικαταστήσει το κουρασμένο θέατρο των ρεαλιστικών συμβάσεων, εάν βεβαίως το θέατρο θέλει να είναι ακόμα ζωντανό ως μέρος της κουλτούρας μας. Kι όπως λέει και ο Τομ: «Το έργο αυτό είναι ανάμνηση. Και καθώς είναι ανάμνηση, φωτίζεται απαλά. Είναι συναισθηματικό, δεν είναι ρεαλιστικό».
Τι κι αν δεν υπάρχουν σκηνικά στην παράσταση, η μορφή του Τενεσί Ουίλιαμς στην τεράστια φωτογραφία που καταλαμβάνει όλο το πίσω μέρος της σκηνής ως μόνιμο φόντο, είναι αρκετή ώστε να υπενθυμίζει τι παρακολουθούμε. Με μια ιδέα από τη “Μικρή μας πόλη” όπου επίσης δεν υπάρχει τίποτα στη σκηνή και οι ηθοποιοί υποκρίνονται ότι κρατάνε αντικείμενα, ο “Γυάλινος Κόσμος” προχωρά πιο πάνω, οι ηθοποιοί δεν ανταποκρίνονται στις οδηγίες του αφηγητή. Οι ρόλοι “φωτίζονται” έντονα, καθημερινά και μοντέρνα ενώ η σκηνοθετική ματιά είναι κάτι το καινούργιο. Εκτιμάς τη γραμμή του σκηνοθέτη και αφήνεσαι να σε παρασύρει στην αξιοθαύμαστη τόλμη του. Όταν η παράσταση φτάσει στο φινάλε, δεν μπορείς παρά να αναγνωρίσεις και να χειροκροτήσεις το ταλέντο του σκηνοθέτη.
Η Μαρία Καλλιμάνη -κατάξανθη, εμφανίζεται στο πρώτο μέρος με τζιν φούστα, λευκό πουκάμισο και εξώφτερνο παπούτσι και στο δεύτερο με μαύρη αμπιγιέ τουαλέτα- είναι θαυμαστή στην τονική ισορροπία της φωνής της, με τις απότομες νευρωτικές μεταπτώσεις της ως αυταρχική αλλά πονετική στο βάθος μητέρα, που θυμάται τα νεανικά της όνειρα αλλά δεν παύει ούτε στιγμή να νοιάζεται για τα παιδιά της. Η Μαρία Καλλιμάνη κυριαρχεί στο έργο και στη σκηνή με την εκπληκτική ερμηνεία της. Η παραμικρή κίνηση, χειρονομία, αντίδραση, ματιά, έκφραση, είναι μια σοφή σπουδή του ρόλου της Αμάντα. Της αξίζουν πολλά συγχαρητήρια!
Άξιοι δίπλα της ο Βαγγέλης Αμπατζής ως Τομ (αφηγητής και γιος) που διευθετεί με αμεσότητα τεχνηέντως και με ένταση τις δυσκολίες του ρόλου του, η Λήδα Κουτσοδασκάλου πλάθει μια εύθραυστη αλλά και γήινη Λόρα, η οποία εναλλάσσει του τόνους ανάμεσα στην παθητικότητα και την έξαρση με εξαιρετική άνεση και ελεγχόμενη αυθορμησία και ο Νίκος Μήλιας ως Τζιμ, διεκπεραιώνει αρκετά δυναμικά και ικανοποιητικά τις εσωτερικές και εξωτερικές εκρήξεις του απαιτητικού ρόλου.
Αν θέλετε να δείτε ένα κλασικό ανέβασμα του 80χρονου έργου του Τενεσί Ουίλιαμς, αυτός ο “Γυάλινος Κόσμος” δεν είναι για εσάς. Αν όμως θέλετε να δείτε την πρόκληση να βρίσκεται ένας θίασος στην ιστορική σκηνή του Θεάτρου Τέχνης χωρίς σκηνικά, κατάλληλους φωτισμούς και μουσική επένδυση, μόνο με στιβαρή και δομημένη σκηνοθεσία και με μοναδικά εφόδια το ταλέντο των ηθοποιών του, τότε αυτός ο “Γυάλινος Κόσμος” είναι «Το μέλλον που γίνεται παρόν, το παρόν παρελθόν και το παρελθόν αιώνια μεταμέλεια εάν δεν προνοήσεις για αυτό».
Μετάφραση: Δήμος Κουβίδης
Σκηνοθεσία και Δραματουργία: Antonio Latella
Σκηνικά-Κοστούμια: Χριστίνα Κάλμπαρη
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Καλλιτεχνική συνεργασία, μουσική επιμέλεια και κίνηση: Isacco Venturini
Βοηθός σκηνογράφου- ενδυματολόγου: Κυριακή Φόρτη
Διερμηνεία και μετάφραση στις πρόβες: Βιολέττα Ζεύκη
Φωτογραφίες promo: Μαριλένα Αναστασιάδου
Γραφίστας: Γιάννης Σταματόπουλος
Επικοινωνία & Γραφείο Τύπου παράστασης: Μαρία Τσολάκη
Διαφήμιση-Social Media: RENEGADE MEDIA, Βασίλης Ζαρκαδούλας
Διεύθυνση και εκτέλεση παραγωγής: Kart Productions
Συμπαραγωγή: Τεχνηχώρος θεατρικές παραγωγές, Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν
Διανομή Μαρία Καλλιμάνη, Βαγγέλης Αμπατζής, Λήδα Κουτσοδασκάλου, Νίκος Μήλιας
Ευχαριστούμε το κατάστημα ΥΑΛΟΣ για τη φιλοξενία της φωτογράφισης.
Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν
Φρυνίχου 14, Πλάκα
ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ Παραστάσεων
Πέμπτη: 21.00
Παρασκευή: 21.00
Σάββατο: 21.00
Κυριακή: 18.30
Μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή:
20 ευρώ κανονικό
17 ευρώ μειωμένο (φοιτητικό, άνω των 65, ΑΜΕΑ)
15 ευρώ εξώστης
Σάββατο & Κυριακή:
20 ευρώ κανονικό
18 ευρώ μειωμένο (φοιτητικό, άνω των 65, ΑΜΕΑ)
16 ευρώ εξώστης
Ατέλεια στα 5 ευρώ από Τετάρτη έως Παρασκευή, για περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων, κατόπιν διαθεσιμότητας
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ:
https://www.more.com/theater/gyalinos-kosmostoutenesi-oyiliams/
Σχόλια για αυτό το άρθρο