Στο Εθνικό Θέατρο την αντιμετώπιζαν ως τη νέα Αντιγόνη Βαλάκου, κυρίως λόγω εμφάνισης. Της έδιναν δραματικούς ρόλους και ρόλους ενζενί μέχρι τις διπλωματικές εξετάσεις που έπαιξε Μολιέρο και έκανε τον κόσμο να γελάσει. Τότε συνειδητοποίησε ότι της αρέσει η κωμωδία. Όμως με τα χρόνια που πέρασαν, η Άννα Παναγιωτοπούλου μπορούσε να περνάει αριστουργηματικά από την κωμωδία στο δράμα.
Η θεατρική της διαδρομή ξεκινά με την “Άλκηστις” (1968) του Εθνικού Θεάτρου με την Ελένη Χατζηαργύρη στην Επίδαυρο. Στις 11 Φεβρουαρίου 1969 αντικαθιστά την Ελένη Ανουσάκη και εμφανίζεται δίπλα στην Αντιγόνη Βαλάκου, με την “Μις Μπα” στο Προσκήνιο του Αλέξη Σολωμού στο Θέατρο Ακάδημος. Ακολουθεί η “Βιοχημεία” του Παύλου Μάτεση με τον Δημήτρη Μαλαβέτα και την Ντίνα Κώνστα και στη συνέχεια έρχεται το Ελεύθερο Θέατρο που ανανεώνει και αλλάζει τον τρόπο που ανεβαίνουν μέχρι τότε οι επιθεωρήσεις.
Μια αγαπησιάρικη παρέα από τη σχολή του Εθνικού Θεάτρου γύρω στα 25 άτομα, έφτιαξαν το Ελεύθερο Θέατρο. Ξεκίνησαν με την “Όπερα του ζητιάνου” και ύστερα έπαιξαν στο Θέατρο Διάνα για 15 μέρες την “Ιστορία του Άλη Ρέτζο”. Τότε αποφάσισαν να ανεβάσουν επιθεώρηση, παίρνοντας παλιά κείμενα που θα τα παρουσίαζαν με νεοελληνικό τρόπο και με κάποια στοιχεία επικαιρότητας, που ήταν αρκετά δύσκολο λόγω της δικτατορίας. Έτσι, ανεβάζουν το καλοκαίρι του 1973 την επιθεώρηση “Και εσύ χτενίζεσαι”. “Ένα δύο τρία στήθος, ένα δύο τρία μπούτι” η αυλαία ανοίγει και αυτή είναι η έναρξη. Η επιτυχία τεράστια, ο κόσμος τρέχει αν δει την παρέα που παίζει μια καλή επιθεώρηση στο Άλσος Παγκρατίου. Στη συνέχεια ανεβάζουν το “Μια ζωή Γκόλφω”, τον “Τυχοδιώκτη”, το “Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε” (με θέμα τη γενιά της μοτοσυκλέτας και τους καμικάζι), και την “Στέλλα Βιολάντη”. “Το καλοκαίρι του 1976, γράφουν “Το τραμ το τελευταίο” με θέμα τη δεκαετία 1950-1960 με τραγούδια της εποχής που γίνεται μεγάλη επιτυχία. Η επόμενη επιθεώρηση είναι το “Συνέβη στην Κατίνα” το καλοκαίρι του 1978 στο Άλσος, άλλη τεράστια επιτυχία. Το επόμενο καλοκαίρι, ανεβάζουν την τελευταία τους επιθεώρηση ως Ελεύθερο Θέατρο στο Άλσος, το “Σιγά τον πολυέλαιο”. Γίνεται τότε η διάσπαση και δημιουργείται η Ελεύθερη Σκηνή.
Η Ελεύθερη Σκηνή ξεκινά στο Άλσος το 1980 με την επιθεώρηση “Αναντάμ Παπαντάμ”. Το καλοκαίρι του 1981 τους διώχνουν από το Άλσος και κατεβαίνουν στο κέντρο, στο Θέατρο Σμαρούλα με την επιθεώρηση “Της Ελλάδας το κάγκελο”. Εκεί γίνεται η πλήρης καθιέρωση και μετά τις εκλογές του 1981 τον Οκτώβριο, ανεβάζουν την επιθεώρηση “Γιατί χαίρεται ο κόσμος” που δεν έχει επιτυχία και κατεβαίνει γρήγορα. Σειρά έχει το “Αλλαγή κι απάνω τούρλα” που χαλάει κόσμο. Ακολουθούν, στο Θέατρο Μινώα το “Ραντεβού με την υστερία” (1982-83) και “Το σώσε” (1983-84) και στο Κηποθέατρο Αλίκη, το καλοκαίρι του 1984 το “Ψεκάστε, ψηφίστε, τελειώσατε” και το “Χαμαλίκι στη χώρα των θαυμάτων”.
Η Άννα Παναγιωτοπούλου δημιούργησε τον τύπο της κοπέλας που μιλάει κάπως σαν χαμένη, σαν μπουρδουκλωμένη, τραβώντας τις λέξεις. Πώς βγήκε αυτός ο τύπος; Σε ένα νούμερο που έκανε μια τραγουδίστρια με πέντε ατάκες όλες κι όλες και ένα τραγουδάκι, δεν είχε κάνει πρόβα ποτέ. Έκανε μόνο στο τραγούδι και τα λόγια δεν τα ήξερε. Μόνο τη λέξη “βασικά” που έλεγε και ξανάλεγε μέσα στο κείμενο ήξερε. Βγαίνει λοιπόν στην πρεμιέρα και λέγοντας μόνο το “βασικά”, άρχισε να σκέφτεται τι θα πει παρακάτω. Γι΄αυτό μιλούσε αργά, τράβαγε το βασικά, μέχρι να θυμηθεί τι λέει παρακάτω. Κι όσο δεν θυμόταν τα λόγια, τόσο τραβούσε τις φράσεις. Αυτό άρεσε πολύ στον κόσμο και το καθιέρωσε. Έτσι δημιουργήθηκε αυτός ο τύπος στην επιθεώρηση, που τον μιμήθηκαν πολλές ηθοποιοί, ώστε να μιλάμε για “Σχολή Παναγιωτοπούλου”. Αυτός ο τύπος της σύγχρονης κοπέλας που μιλάει με αυτό τον τρόπο, πρωτοβγήκε στην επιθεώρηση “Σιγά τον πολυέλαιο” το 1979 στο Θέατρο Άλσος και καθιερώθηκε στο Θέατρο Σμαρούλα το 1981 με την εγγονή της Μαρίας Πενταγιώτισσας. Εκτός από το “βασικά”, έμειναν κι άλλες λέξεις και φράσεις, όπως το “οπωσδήποτε” και το “αλλά κρατιέμαι” (οπωσδήποτε, κι εγώ σαν κοπέλα θα ήθελα να είμαι πιο αλέγρα, πιο πηδούκλα αλλά …κρατιέμαι, οπωσδήποτε θα μπορούσα να πάθω κι έναν ενθουσιασμό αλλά…κρατιέμαι).
Μετά τη διάλυση και της Ελεύθερης Σκηνής, η Άννα Παναγιωτοπούλου βρίσκεται στο θίασο του Αλέκου Αλεξανδράκη και της Νόνικας Γαληνέα στο έργο “Ευαίσθητη Ισορροπία” όπου ερμηνεύει μία αλκοολική, δείχνοντάς μας τη δραματική πλευρά του ταλέντου της. Από εκεί και μετά, η Άννα Παναγιωτοπούλου θα εμφανιστεί ξανά σε επιθεωρήσεις, σε κωμωδίες και σε δραματικά έργα που αφήνουν τη σφραγίδα τους στο θεατρικό σανίδι: Με δυο λόγια κυρίες, Οι τρομεροί γονείς, Η Ήρα και το παγώνι, Η χαρτοπαίχτρα, Τι είδε ο Γιαπωνέζος, Σιχτίρια ΄88, Το γλυκό πουλί της νιότης, Η δίαιτα του αστροναύτη, Μπαμπά μην ξαναπεθάνεις Παρασκευή, Οι δύο ορφανές, Η θεία από το Σικάγο, Χάρολντ και Μοντ, Πίσω έχει η Ελλάντα την ουρά και μπρος την άρπα κόλα, Μέσα οι Αμερικάνοι, Σ΄αγαπάω φίλε, Ελλάς στο φούρνο με πατάτες, Κάποιος να σηκώσει το τηλέφωνο, Κλειδί για δύο, Χωρίζουμε λέμε, Άννι, Σικάγο, Το μπουφάν της Χάρλεϊ, Οι πεταλούδες είναι ελεύθερες, Η τρελή του Σαγιό, Ωχ τι κόσμος γιαγιά, Ζωή σε λόγου μας, Πίτσες μπλε, Και Νου Δου και λάιτ, Τι βουλή θα παραδώσεις μωρή κ.α.
Το 1998 συναντιέται ξανά με την ηρωίδα του Δημήτρη Ψαθά “Μαντάμ Σουσού” που αποτελεί την πρώτη μεγάλη της τηλεοπτική επιτυχία, αυτή τη φορά στη σκηνή του Θεάτρου Βρετάνια με τον Σταύρο Παράβα στο ρόλο του Παναγιωτάκη και τον Νίκο Γαλανό στο ρόλο του Καντακουζηνού. Ξεχωριστή επιτυχία έχει η μουσική παράσταση “Το έκτο πάτωμα” στο Θέατρο Περοκέ το 1991 σε μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη, στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου και δική της διασκευή. Η παράσταση σπάει ταμεία και μέχρι σήμερα παραμένει αξεπέραστο το ανέβασμά της.
Μερικά νούμερα από τις επιθεωρήσεις που αποτελούν προσωπική της επιτυχία: Η πρώτη σκελίδα, Χάλια χάλια, Άννα πεινάει, Λουλούδια πουλώ μυρωμένα, Εονίτισα Φωφώκα, Ecu κι ως έλαχε, Γιατί αγάπη μου, Οι ουρανοκατέβατοι, Η Μαργαρίτα, Φλώρα η γυναίκα που δεν γνώρισε ταμπού, Σεβαστή Νταντάκουρα, Δημητρούλα μου γεια σου, Τρίτσης και 13, Βανέσα και τα ρέστα μου, Κορίτσια στον αέρα, Ρία το κορίτσι της ζούγκλας, Πώς τα βλέπεις Γιαπωνέζο, Άννα κουράγιο, Αυτό θα μας φάει τον Έλληνα.
Μετά από 20 χρόνια συνεχούς θεατρικής παρουσίας ως ηθοποιός και συγγραφέας κειμένων για τις επιθεωρήσεις, σκηνοθετεί για πρώτη φορά επιθεώρηση (μαζί με τον Βαγγέλη Σειληνό) το καλοκαίρι του 1990 στο Θέατρο Παρκ. Τον επόμενο χειμώνα, θα σκηνοθετήσει ξανά επιθεώρηση, αυτή τη φορά σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Ο επίλογος που ακολουθεί, είναι το βιογραφικό σκηνοθετικό σημείωμα εκείνης της παράστασης (Πίσω έχει η Ελλάντα την ουρά και μπρος την άρπα κόλα) γραμμένο από την ίδια, την Άννα Παναγιωτοπούλου:
«Ο σκηνοθέτης της παράστασης (Άννα Παναγιωτοπούλου) κατ΄αρχήν γεννήθηκε, τώρα το πού και πώς και πότε, δεν θα μπούμε σε τέτοιες λεπτομέρειες διότι είναι χρονοβόρες. Εν συνεχεία ο σκηνοθέτης της παράστασης (Άννα Παναγιωτοπούλου) μεγάλωσε αρκετά έως και πολύ μπορώ να πω. Στο μεσοδιάστημα από το που γεννήθηκε μέχρι που μεγάλωσε έκανε τις εξής στροφές: Πρώτα έκανε μια στροφή προς το θέατρο, την υποκριτική συγκεκριμένα. Στη συνέχεια χωρίς επεισόδια έκανε μια στροφή προς τη συγγραφή και πέρσι το καλοκαίρι έκανε και μια στροφή προς τη σκηνοθεσία. Φέτος το χειμώνα, ο σκηνοθέτης της παράστασης (Άννα Παναγιωτοπούλου) αφού ολοκλήρωσε ως καλλιτέχνις -όχι ως άνθρωπος- αποφάσισε να κάνει διάφορες στροφές στην επαρχία. Εν κατακλείδι, ο σκηνοθέτης της παράστασης (Άννα Παναγιωτοπούλου) σας εύχεται καλή διασκέδαση»
Άννα Παναγιωτοπούλου, Ελένη Χατζηαργύρη, Σταμάτης Φασουλής (Άλκηστις)
Άλκηστις (Η Άννα Παναγιωτοπούλου αριστερά)
Άννα Παναγιωτοπούλου, Σταμάτης Φασουλής
Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Άννα Παναγιωτοπούλου
Μίμης Χρυσομάλλης, Άννα Παναγιωτοπούλου, Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Σταμάτης Φασουλής
Πρόβες
Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Σοφία Σεϊρλή, Γιώργος Κέντρος, Μίνα Αδαμάκη, Μίμης Χρυσομάλλης, Άννα Παναγιωτοπούλου, Σταμάτης Φασουλής, Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Δημήτρης Πιατάς
Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Άννα Παναγιωτοπούλου
Άννα Παναγιωτοπούλου, Σταμάτης Φασουλής
Μέσα οι Αμερικάνοι
Άννα Παναγιωτοπούλου, Όλια Λαζαρίδου
Άννα Παναγιωτοπούλου, Φίλιππος Σοφιανός
Άννα Παναγιωτοπούλου, Σταμάτης Φασουλής, Μίρκα Παπακωνσταντίνου
Άννα Παναγιωτοπούλου, Λάκης Λαζόπουλος, Μίνα Αδαμάκη
Άννα Παναγιωτοπούλου, Σταμάτης Φασουλής
Άννα Παναγιωτοπούλου, Σταμάτης Φασουλής
Xρήστος Χατζηπαναγιώτης, Άννα Παναγιωτοπούλου
Άννα Παναγιωτοπούλου, Μίρκα Παπακωνσταντίνου
Σταμάτης Φασουλής, Μαριανίνα Κριεζή, Άννα Παναγιωτοπούλου
Άννα Παναγιωτοπούλου, Βάσια Τριφύλλη
Σταμάτης Φασουλής, Άννα Παναγιωτοπούλου, Γιώργος Κιμούλης, Μίμης Χρυσομάλλης
Γιώργος Κιμούλης, Άννα Παναγιωτοπούλου, Γιώργος Κέντρος
Αναντάμ Παπαντάμ
Αναντάμ Παπαντάμ
Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Άννα Παναγιωτοπούλου, Μίνα Αδαμάκη
Το σώσε
Άννα Παναγιωτοπούλου, Ντίνος Ηλιόπουλος, Μίνα Αδαμάκη
Γιώργος Κιμούλης, Άννα Παναγιωτοπούλου
Άννα Παναγιωτοπούλου, Αλέκος Αλεξανδράκης, Νόνικα Γαληνέα (Ευαίσθητη ισορροπία)
Νόνικα Γαληνέα, Άννα Παναγιωτοπούλου (Ευαίσθητη ισορροπία)
Λάκης Λαζόπουλος, Νατάσα Ασίκη, Γιώργος Λέφας, Άννα Παναγιωτοπούλου (Τι είδε ο Γιαπωνέζος)
Αυτό θα μας φάει τον Έλληνα (Τι είδε ο Γιαπωνέζος)
Άννα Παναγιωτοπούλου, Λάκης Λαζόπουλος, Μάρω Κοντού (Τι είδε ο Γιαπωνέζος)
Λάκης Λαζόπουλος, Άννα Παναγιωτοπούλου (Τι είδε ο Γιαπωνέζος)
Βάνα Παρθενιάδου, Άννα Παναγιωτοπούλου, Κατιάνα Μπαλανίκα
Σιχτίρια ‘ 88
Άννα Παναγιωτοπούλου, Γιάννης Μόρτζος, Παύλος Κοντογιαννίδης, Χρυσούλα Διαβάτη (Σιχτίρια ΄88)
Άννα Παναγιωτοπούλου, Χρυσούλα Διαβάτη (Σιχτίρα ΄88)
Άννα Παναγιωτοπούλου, Γιώργος Μαρίνος (Σ΄αγαπάω φίλε)
Άννα Παναγιωτοπούλου, Γιώργος Μαρίνος (Σ΄αγαπάω φίλε)
Άννα Παναγιωτοπούλου (Σ΄αγαπάω φίλε)
Άννα Παναγιωτοπούλου (Σ΄αγαπάω φίλε)
Η αφίσα της επιθεώρησης “Πίσω έχει η Ελλάδα την ουρά και μπρος την άρπα κόλα”
Παύλος Κοντογιαννίδης, Άννα Παναγιωτοπούλου, Νένα Μεντή, Πάνος Χατζηκουτσέλης (Πίσω έχει η Ελλάδα την ουρά και μπρος την άρπα κόλα)
Στις πρόβες της περιοδείας με την επιθεώρηση “Πίσω έχει η Ελλάδα την ουρά και μπρος την άρπα κόλα”
Πίσω έχει η Ελλάδα την ουρά και μπρος την άρπα κόλα
Πίσω έχει η Ελλάδα την ουρά και μπρος την άρπα κόλα
Πίσω έχει η Ελλάδα την ουρά και μπρος την άρπα κόλα
Το έκτο πάτωμα
Το έκτο πάτωμα
Το έκτο πάτωμα
Κλειδί για δύο
Κλειδί για δύο
Κλειδί για δύο
Άννα Παναγιωτοπούλου, Μιχάλης Ρέππας
Άννα Παναγιωτοπούλου, Νένα Μεντή
Άννα Παναγιωτοπούλου, Τάσος Χαλκιάς
Με δυο λόγια κυρίες
Με δυο λόγια κυρίες
Άννα Παναγιωτοπούλου, Χριστόφορος Παπακαλιάτης, Μίρκα Παπακωνσταντίνου (Οι τρομεροί γονείς)
Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Άννα Παναγιωτοπούλου, Μίμης Χρυσομάλλης
Μίμης Χρυσομάλλης, Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Άννα Παναγιωτοπούλου
Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Άννα Παναγιωτοπούλου
Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Άννα Παναγιωτοπούλου, Ρένια Λουιζίδου
Μαντάμ Σουσού
Μαντάμ Σουσού
Μαντάμ Σουσού
Μαντάμ Σουσού
Η θεία από το Σικάγο
Η θεία από το Σικάγο
Πέτρος Φιλιππίδης, Άννα Παναγιωτοπούλου (Χάρολντ και Μοντ)
Η τρελή του Σαγιό
Η τρελή του Σαγιό
Μπαμπά μην ξαναπεθάνεις Παρασκευή
Τάνια Τρύπη, Σμαράγδα Καρύδη, Άννα Παναγιωτοπούλου (Σικάγο)
Άννι
Οι πεταλούδες είναι ελεύθερες
Οι πεταλούδες είναι ελεύθερες
Τι βουλή θα παραδώσεις μωρή;
Τι βουλή θα παραδώσεις μωρή;
Oι τρεις Χάριτες: Στα γυρίσματα της αξεπέραστης θρυλικής σειράς
Σχόλια για αυτό το άρθρο