Ερευνητές από τη Νέα Υόρκη ελπίζουν ότι πλάσμα πλούσιο σε αντισώματα, μπορεί να μειώσει τον αριθμό τους ασθενών που θα νοσήσουν βαριά και θα χρειαστούν εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Τα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν το αίμα ανθρώπων που έχουν ανανήψει από το COVID-19 ως πιθανό αντίδοτο για την ασθένεια.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η μετάγγιση αίματος που είναι πλούσιο σε αντισώματα κατά του ιού, σε ασθενείς που τώρα νοσούν, θα βοηθήσει τη μητρόπολη να αποφύγει τη μοίρα της Ιταλίας, όπου οι μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) είναι τόσο γεμάτες που οι γιατροί δεν μπορούν να δεχτούν ασθενείς που χρειάζονται αναπνευστήρες.
Ο FDA Επέτρεψε την Επείγουσα Χρήση Πλάσματος σε Ασθενείς που το έχουν Ανάγκη
Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιτρέψει την επείγουσα χρήση πλάσματος σε ασθενείς που το έχουν ανάγκη. Την επόμενη εβδομάδα, τουλάχιστον δύο νοσοκομεία στη Νέα Υόρκη – Mount Sinai και το Albert Einstein College of Medicine – ελπίζουν να ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν πλάσμα από άτομα που επιβίωσαν από τον κορωνοϊό για να θεραπεύσουν ανθρώπους που νοσούν.
Η προσέγγιση χρονολογείται από το 1890. Μία από τις μεγαλύτερες κλινικές μελέτες συνέβη κατά τη διάρκεια της πανδημίας του ιού της γρίπης H1N1 του 1918.
Διαθέσιμη και Σχετικά Φθηνή Θεραπεία
Τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να ξεκινήσουν άμεσα μια σειρά από κλινικές μελέτες. Ο κόσμος θα παρακολουθεί με αγωνία, γιατί αντίθετα από τα φάρμακα, το αίμα των επιζώντων είναι σχετικά φθηνό και είναι διαθέσιμο σε κάθε χώρα που έχει πληγεί από την πανδημία.
Τα Αντισώματα στο Πλάσμα Καταπολεμούν τον Ιό
Οι αμερικανικές δοκιμές του μετάγγισης πλάσματος δεν είναι οι πρώτες. Από τις αρχές Φεβρουαρίου, οι ερευνητές στην Κίνα ξεκίνησαν αρκετές μελέτες χρησιμοποιώντας πλάσμα από άτομα που ξεπέρασαν τη νόσο.
Οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη εκθέσει τα αποτελέσματα αυτών των μελετών. Όμως, ο Liang Yu, λοιμωξιολόγος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Zhejiang στην Κίνα, δήλωσε στο Nature ότι σε προκαταρκτική μελέτη που έγινε, οι γιατροί αντιμετώπιζαν 13 άτομα που ήταν άρρωστα με COVID-19 με πλάσμα από άτομα που ανάρρωσαν.
Μέσα σε λίγες μέρες, αναφέρει ότι ο ιός δεν φαινόταν να κυκλοφορεί πλέον στους ασθενείς, υποδεικνύοντας ότι τα αντισώματα τον είχαν καταπολεμήσει.
Αναφέρει όμως ότι η κατάσταση τους συνέχισε να επιδεινώνεται, υποδηλώνοντας ότι η νόσος μπορεί να ήταν ήδη προχωρημένη για να είναι αποτελεσματική αυτή η θεραπεία. Οι περισσότεροι είχαν νοσήσει για περισσότερο από δύο εβδομάδες.
Αναμένεται να είναι Αποτελεσματική Θεραπεία όταν Χορηγείται σε Πρώιμα Στάδια της Νόσου
H Liise-anne Pirofski, λοιμωξιολόγος στο Albert Einstein College of Medicine, λέει ότι σχεδιάζουν να χορηγήσουν το πλάσμα σε ασθενείς σε πρώιμο στάδιο της νόσου και να παρατηρήσουν τη συχνότητα ανάγκης εισαγωγής σε μονάδα εντατικής θεραπείας.
Από τη στιγμή που ασχολείται με χρήση του αίματος ως θεραπευτική αγωγή, ο Pirofski λέει ότι μια άλλη πτυχή της θεραπείας έχει ιδιαίτερο το ενδιαφέρον: σε αντίθεση με ένα φαρμακευτικό προϊόν που αγοράζεται από εταιρείες, αυτή η θεραπεία δημιουργείται από άτομα που έχουν μολυνθεί. “Παίρνω αρκετά e-mail την ημέρα από ανθρώπους που λένε, «επέζησα και τώρα θέλω να βοηθήσω άλλους ανθρώπους», αναφέρει. «Όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να κάνουν ότι χρειάζεται για να μας βοηθήσουν να το κάνουμε αυτό».
- Nature NEWS 24 MARCH 2020. How blood from coronavirus survivors might save lives New York City researchers hope antibody-rich plasma can keep people out of intensive care.
Σχόλια για αυτό το άρθρο