H Μάγδα Μαυρίδου απαντά σε 10 + 1 ερωτήσεις

Από την/τον Βασίλης Νάτσιος | 12 Μαρτίου 2020

IMG_2246

Δεν μπορεί κάποιος να φανταστεί ότι αυτή η εύθραυστη, λεπτή όμορφη γυναίκα, με την καλλίγραμμη σιλουέτα και το φινετσάτο ντύσιμο κρύβει μέσα της τόσο δυναμισμό και έντονη δημιουργικότητα για τη δουλειά της, και μάλιστα σε μία δύσκολη εξειδίκευση, για την οποία έχει βραβευτεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό!

Η γλυκιά και χαρισματική  Μάγδα Μαυρίδου είναι αρχιτέκτονας, απόφοιτη του Α.Π.Θ.  Έχει ολοκληρώσει με αριστεία τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Bartlett School του UCL από όπου με υποτροφία του ΙΚΥ απέκτησε και τον διδακτορικό της τίτλο επάνω στην Γνωσιακή Αντίληψη Χωρικών Διαμορφώσεων σε Εικονικά Περιβάλλοντα.

Έχει εργαστεί στο Κέντρο για τις Γνωσιακές Επιστήμες στο Freiburg της Γερμανίας, έχει συμμετάσχει σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα για την ανάπτυξη και δημιουργία ανθρωποκεντρικών πόλεων και έχει διδάξει στο Πανεπιστημίο Θεσσαλίας και στην Bartlett School του UCL.

Ως επαγγελματίας αρχιτέκτονας έχει εργαστεί στο Λονδίνο, αποκτώντας πολύχρονη εμπειρία σε διεθνή έργα Masterplanning, Στρατηγικού και Αστικού Σχεδιασμού, και στην Θεσσαλονίκη, όπου έχει το προσωπικό της γραφείο, με εμπειρία σε μελέτη, επίβλεψη και κατασκευή έργων interior design και μελέτη αρχιτεκτονικών κτηριακών έργων μεσαίας και μικρής κλίμακας.

IMG_8931

Παράλληλα με την αρχιτεκτονική και τις κατασκευές ασχολείται και με τουριστικές δραστηριότητες ,καθώς στην οικογένειά της ανήκει το τουριστικό κατάλυμα «Ακρίτας Ευ Ζην», ένα  συγκρότημα τουριστικών κατοικιών και εγκαταστάσεων που βρίσκεται στο Παλιούρι Χαλκιδικής, μοιράζοντας έτσι τον χρόνο της ανάμεσα σε δύο αντικείμενα που αγαπά πολύ, την αρχιτεκτονική και τον τουρισμό.

Ως χαρακτήρας είναι πολύ δοτική, καλοσυνάτη, ευπροσήγορη, ευαίσθητη,συμπονετική, αλληλέγγυη,ειλικρινής,με καθάριο βλέμμα , χαμογελαστή, καλή φίλη, ιδιαίτερα κοινωνική- δίνει το ‘’παρών’’ σε όλα τα πολιτιστικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης αλλά και στις φιλανθρωπικές εκδηλώσεις- και υπεράνω όλων τρέφει μεγάλη αδυναμία στη μονάκριβη τρισχαριτωμένη κορούλα της Αιμιλία! Διακρίνεται για τους καλούς τρόπους συμπεριφοράς της, την παιδεία, τη μόρφωση, τη σεμνότητα και το ήθος της!

Απεχθάνεται στους ανθρώπους το ψέμα,αυτούς που προσποιούνται κάτι άλλο από αυτό που είναι,τους χειριστικούς, τους αρνητικούς,τους μίζερους, τους εγωκεντρικούς και τους αλαζόνες.

Εκτιμά τους  τους αυθεντικούς,τους διάφανους, “καθαρούς’’, τους ευφυείς ανθρώπους ,αυτούς που έχουν χιούμορ και αυτοσαρκασμό και αυτούς που έχουν θετική ενέργεια, όρεξη και καλή διάθεση να κάνουν πράγματα .

Στον ελεύθερο χρόνο της κάνει  γυμναστική, γιόγκα, πιλάτες , ασχολείται με υπαίθρια αθλήματα βουνού και θάλασσας (trecking, σκι, SUP), της αρέσουν οι μικρές αποδράσεις σε φυσικούς ή πολιτισμικούς προορισμούς, παρακολουθεί θεατρικές παραστάσεις , χοροθέατρο, σινεμά και οι έξοδοι με καλούς φίλους. Με την ευγένεια που την διακρίνει απάντησε στις γνωστές 10+1 ερωτήσεις μου χωρίς φόβο αλλά με πολύ πάθος!

IMG_6984

Αφού αποφοίτησες από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Α.Π.Θ, πήγες για μεταπτυχιακές σπουδές στην Bartlett School του UCL του Λονδίνου, όπου απέκτησες στη συνέχεια με υποτροφία του ΙΚΥ το διδακτορικό σου με αντικείμενο στην Γνωσιακή Αντίληψη Χωρικών Διαμορφώσεων σε Εικονικά Περιβάλλοντα.  Μίλησε μου για την εξειδίκευση σου αυτή.

Η κατεύθυνση που επέλεξα για την διδακτορική  μου έρευνα πηγάζει από μια έμφυτη έντονη  διάθεση μου για δύο πράγματα: το ένα να αναζητώ πάντα να καταλάβω πως λειτουργεί το ανθρώπινο μυαλό και το δεύτερο την αγάπη μου για τις φιλοσοφικές προεκτάσεις των νέων τεχνολογιών, την τεχνητή νοημοσύνη και τα εικονικά περιβάλλοντα. 

Αυτό με οδήγησε να συνδυάσω τις αρχικές μου σπουδές μου στην αρχιτεκτονική με τον χώρο των γνωσιακών επιστημών (cognitive studies) και την εικονική πραγματικότητα. Οι  γνωσιακές επιστήμες εξετάζουν πως αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο, όχι απλά μέσα από τις αισθήσεις μας, αλλά πώς το μυαλό μας τον αντιλαμβάνεται με όσα «κουβαλάει», με τον τρόπο σχέσης μας, με τις αξίες μας, τις πεποιθήσεις μας, τα βιώματά μας, τη γλώσσα μας.

Μεταξύ άλλων, αυτά επηρεάζουν και τον τρόπο που το μυαλό μας αντιλαμβάνεται τον χώρο, το περιβάλλον,  μέσα στον οποίο ζούμε και κινούμαστε. Αυτή η γνώση παίζει μεγάλο ρόλο στην ανάλυση του χώρου και  εν τέλει στην σχεδιαστική διαδικασία, αρχιτεκτονική και αστική. Αν δηλαδή καταλάβουμε τον τρόπο με τον οποίο το μυαλό μας αντιλαμβάνεται τον χώρο μπορούμε με αυτή τη γνώση να τροφοδοτήσουμε τον σχεδιασμό. 

Επιπλέον, ένα άλλος τομέας στον οποίο βοηθάει αυτή η γνώση είναι στην δημιουργία τεχνητής νοημοσύνης. Αν κατανοήσουμε το ανθρώπινο μυαλό, τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη γνώση στην δημιουργία τεχνητής νοημοσύνης, αναπαράγοντας τις νοητικές διεργασίες. 

IMG_2241

1) Δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς…

Χωρίς ιδέες, ανθρώπους και καταστάσεις που διεγείρουν το μυαλό μου και το συναίσθημά μου, χωρίς δημιουργικότητα, έμπνευση, εναλλαγές, ερεθίσματα.

2) Πού ξοδεύεις τα χρήματά σου;

Σε μεγάλο βαθμό σ τα ταξίδια, θεωρώ ότι διευρύνουν το μυαλό μας. Επίσης, μου αρέσει να ξοδεύω χρήματα για ενδιαφέροντα θεάματα, για ωραία γεύματα και για όμορφες συνευρέσεις με φίλους.

3) Ποια είναι η χειρότερη συνήθειά σου;

Να είμαι πολύ ευθύς και άμεση, να μιλάω ανοιχτά και απροκάλυπτα. Ίσως κάποιες φορές να χρειάζεται λίγο πιο «διπλωματικός τρόπος». 

4) Ποια είναι η συνήθεια που απεχθάνεσαι στους άλλους;

Δεν μου αρέσουν οι άνθρωποι που δεν είναι ειλικρινείς, που δεν είναι «καθαροί», που είναι διπρόσωποι, που προσποιούνται, που δεν είναι αληθινοί.

IMG_2244

5) Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που σου έχουν δώσει;

Δώσε δικαίωμα στο συναίσθημα (αναφέρεται σε οποιοδήποτε συναίσθημα). Σωτήρια συμβουλή!

 

6) Ποια θεωρείς την πιο υπερεκτιμημένη αρετή;

Την αγάπη… Και υπερτιμημένη και παρεξηγημένη. Το πρόβλημα είναι ότι ενώ η αγάπη δεν είναι συναίσθημα, είναι πράξη, πολλοί την θεωρούν συναίσθημα. Την επικαλούμαστε πολύ εύκολα ενώ πολλά που αποκαλούμε αγάπη, δεν είναι.  Αγάπη σημαίνει αφοσίωση, σημαίνει ότι αφιερώνω χρόνο, ενέργεια, κόπο. Στο όνομα της αγάπης έχουν θυσιαστεί πολλές άλλες αρετές.

Και στο τέλος φτάνουμε να αγαπιόμαστε όλοι μεταξύ μας αλλά να μην μπορούμε τελικά να συνυπάρξουμε. Να μην μπορούμε να δώσουμε τίποτα άλλο εκτός από ένα «σ’ αγαπώ». Δεν μπορώ να σε στηρίξω, δεν μπορώ να σου συμπαρασταθώ, δεν σε συμπονώ, δεν σε βοηθώ, δεν σε σέβομαι, δεν μπορώ να μοιραστώ μαζί σου, δεν σου αφιερώνω χρόνο… αλλά ωστόσο σ’ αγαπώ. Είναι παράλογο. Η αγάπη είναι ή  η πιο υπερτιμημένη ή η πιο παρεξηγημένη αρετή.

 

7) Τι κάνεις για να χαλαρώσεις;

Σε καθημερινή βάση με χαλαρώνουν πολύ η γυμναστική, η γιόγκα και το διάβασμα. Όταν έχω περισσότερο χρόνο με χαλαρώνουν οι φυγές στη φύση, σε βουνά και θάλασσες.

 

8) Τι θα άλλαζες στη Θεσσαλονίκη;

Θα ήθελα να βελτιωθεί η σχέση της πόλης με τη θάλασσα, όχι μόνο το θαλάσσιο μέτωπο, δηλαδή η παλιά παραλία και το λιμάνι, αλλά και η έλλειψη «ζωντάνιας» μέσα στη θάλασσα. Ζούμε σε μια «λίμνη» και δεν έχουμε ιδέα τί υπάρχει απέναντι, στο δέλτα των ποταμών. Έχουμε έναν πανέμορφο κτηριακό όγκο και ανοιχτό υπαίθριο χώρο μες στο λιμάνι που μένει αναξιοποίητος.

Θα άλλαζα τον χώρο ανάμεσα στο δικαστικό μέγαρο και την Φράγκων ο οποίος είναι εγκαταλειμμένος και έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο δημόσιο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων.

Θα άλλαζα το πάρκο της ΧΑΝΘ το οποίο ενώ αποτελεί τεράστιο πλεονέκτημα για το κέντρο της πόλης είναι κακοσχεδιασμένο και δεν αξιοποιείται όσο θα έπρεπε.

Θα άλλαζα όλα τα πεζοδρόμια που είναι κακοφτιαγμένα ως και ανύπαρκτα σε πολλά σημεία.

Θα άλλαζα όλη την οπτική ρύπανση που οφείλεται στις ακατάστατες και ανομοιόμορφες προσόψεις των καταστημάτων όπου ο καθένας κάνει ότι θέλει.

Μπορώ να γράφω πολλά…

 

9) Ποιο είναι το motto σου στη ζωή;

«Know-Grow-Glow»

Nα αναζητάς τη γνώση καθημερινά, να ζητάς να μαθαίνεις συνεχώς.

Να αναπτύσσεσαι, κάθε μέρα να ξεπερνάς τον προηγούμενο εαυτό σου, να μην φοβάσαι να αλλάζεις, να αναθεωρείς, να βελτιώνεσαι.

Να λάμπεις, από χαρά, από αγάπη, από έρωτα, από ευγνωμοσύνη, να φαίνεται η λάμψη στο έξω σου, από την κορυφή ως τα νύχια σου.

 

10) Τρία πράγματα που σε κάνουν ευτυχισμένη

Τα καινούρια ερεθίσματα, οι «αποδράσεις» και η κόρη μου. 

 

 

 

 

Βασίλης Νάτσιος

Βασίλης Νάτσιος

"Ό,τι βλέπεις είναι αληθινό, ό,τι ακούς μπορεί να μην είναι"

...Γεννήθηκα στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και μεγάλωσα σε θεατρικές σκηνές και στα τηλεοπτικά πλατό. Από μικρός έκανα παρέα με όλες τις προσωπικότητες του πολιτισμού μας. Μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους, με στηρίζουν συνεχώς, κυρίως με το έργο τους. Ωραία ιστορία, έτσι; Κρίμα που δεν είναι αληθινή! Πάντα μου άρεσε αυτή η εκδοχή. Χρειάζεται ένας μύθος να συντηρεί την πραγματικότητα. Οι δικοί μου μύθοι είναι έγχρωμοι, σινεμασκόπ και εξώφυλλο. Και συνεχίζουν να ζουν στο cosmopoliti…

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *