
Η μεγάλη στιγμή έφτασε! Το Μουντιάλ 2026 ολοκληρώνεται με τον Μεγάλο Τελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου και όλη η δράση είναι ζωντανά και αποκλειστικά στην ΕΡΤ!
Κυριακή 19 Ιουλίου, οι τηλεθεατές δίνουν ραντεβού με την ΕΡΤ για τον Μεγάλο Τελικό του Μουντιάλ, το εντυπωσιακό σόου στο Ημίχρονο και φυσικά την Απονομή του τροπαίου στην πρωταθλήτρια ομάδα του Παγκόσμιου Κυπέλλου. Οι δύο κορυφαίες ποδοσφαιρικές ομάδες του πλανήτη, η Ισπανία και η Αργεντινή, αναμετρώνται στο απόλυτο ντέρμπι, στις 22:00.
Ισπανία και Αργεντινή κοντράρονται για πρώτη φορά σε νοκ άουτ αναμέτρηση Παγκοσμίου Κυπέλλου, ενώ η αποψινή τους συνάντηση αποτελεί μόλις τη δεύτερη συνολικά επίσημη στην ιστορία του θεσμού, μετά τη νίκη της “αλμπισελέστε” με σκορ 2-1 στη φάση των ομίλων του Μουντιάλ του 1966 στην Αγγλία. Για πρώτη φορά στην ιστορία η πρωταθλήτρια Ευρώπης θα αντιμετωπίσει την κάτοχο του Κόπα Αμέρικα στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ενώ είναι η πρώτη φορά που Λίονελ Μέσι και Λαμίν Γιαμάλ βρίσκονται αντίπαλοι.
Μόλις για δεύτερη φορά στην ιστορία του θεσμού κοντράρονται στον τελικό δύο ομάδες με την ίδια επίσημη γλώσσα (ισπανίκα), μετά τον τη μάχη μεταξύ Ουρουγουάης και Αργεντινής το 1930.
Η Αργεντινή έχει την ευκαιρία να γίνει η τρίτη ομάδα στην ιστορία των Μουντιάλ που κατακτά διαδοχικούς τίτλους, μετά τις Ιταλία (1934, 1938) και Βραζιλία (1958, 1962). Από την άλλη η Ισπανία μπορεί να πανηγυρίσει για δεύτερη φορά το… νταμπλ (Euro και Μουντιάλ), κάτι που είχε πετύχει την περίοδο 2008 – 2012, κατακτώντας δύο Ευρωπαϊκά και ένα Παγκόσμιο.
Ο αγώνας θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ1, καθώς και μέσω του ERTFLIX και του ψηφιακού καναλιού ERT Mundial Live Stats, με κάλυψη από τέσσερις κάμερες και διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία για το ματς. Την περιγραφή του αγώνα θα κάνει ο Γιώργος Χαϊκάλης, ενώ σχολιάζει ο Αλέξης Σπυρόπουλος.
Η ΕΡΤ1 θα μεταδώσει, επίσης, το υπερθέαμα στο Ημίχρονο του Μεγάλου Τελικού, το οποίο διοργανώνεται για πρώτη φορά στην ιστορία του Μουντιάλ. Η Μαντόνα, η Σακίρα, ο Τζάστιν Μπίμπερ και το συγκρότημα BTS θα πρωταγωνιστήσουν στο κορυφαίο σόου του Ημιχρόνου που θα περιλαμβάνει πολλές εκπλήξεις. Σε αυτή την εντυπωσιακή γιορτή, με την οποία το ποδόσφαιρο και η μουσική ενώνονται, θα συμμετέχει, επίσης, ο Burna Boy που μαζί με τη Σακίρα κυριαρχούν στα παγκόσμια τσαρτ με την απόλυτη επιτυχία «Dai Dai». Το «παρών» θα δώσουν, ακόμη, ο διεθνώς αναγνωρισμένος μαέστρος από τη Βενεζουέλα, Μουσικός και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Φιλαρμονικής της Νέας Υόρκης, Γκουστάβο Ντουνταμέλ, καθώς και η χορωδία PS22 Chorus μαζί με τους Coldplay.
Η ποδοσφαιρική δράση αρχίζει από νωρίς στην ΕΡΤ, καθώς στις 15:00, στην ΕΡΤ2 ΣΠΟΡ, η εκπομπή «Ώρα Μουντιάλ» με τη Χριστίνα Βραχάλη και τον πρώην διεθνή ποδοσφαιριστή Νίκο Νταμπίζα, μας μεταφέρει τον ποδοσφαιρικό παλμό της ημέρας, με την ανάλυση του Μικρού Τελικού και τις τελευταίες πληροφορίες για τον Τελικό.
Στις 20:00, η εκπομπή «Ώρα Μουντιάλ» στην ΕΡΤ1 μας βάζει σε ρυθμούς Τελικού. Οι Περικλής Μακρής και Παναγιώτης Κουλουμπής, μαζί με τους πρώην διεθνείς ποδοσφαιριστές της Εθνικής Ελλάδας, Τάκη Φύσσα και Ντέμη Νικολαΐδη, αναλύουν τα δεδομένα και μεταφέρουν όλες τις πληροφορίες από τις εθνικές ομάδες της Ισπανίας και της Αργεντινής.
Οι συνθέσεις, τα πιθανά συστήματα στον αγωνιστικό χώρο, τα προγνωστικά, αλλά και ο παλμός εντός και εκτός γηπέδου, θα κυριαρχήσουν στη συζήτηση στο στούντιο και στις ζωντανές συνδέσεις που θα περιλαμβάνουν, επίσης, αποκλειστικά στιγμιότυπα από την Τελετή Λήξης του Παγκόσμιου Κυπέλλου.
Το κορυφαίο ποδοσφαιρικό γεγονός των δύο Τελικών του Μουντιάλ θα καλύπτει φυσικά και η ΕΡΑ ΣΠΟΡ, ενώ συνεχή ενημέρωση θα προσφέρουν και τα sites της Δημόσιας Τηλεόρασης, https://www.ertnews.gr/ και ertsports.gr.
Η πορεία της Ισπανίας μέχρι τον τελικό
Η Ισπανία έφτασε στον τελικό αήττητη, μετρώντας 6 νίκες και 1 ισοπαλία, με τέρματα 13-1, διαθέτοντας την κορυφαία άμυνα στο τουρνουά.
Ισπανία – Πράσινο Ακρωτήρι 0-0
Ισπανία – Σαουδική Αραβία 4-0
Ουρουγουάη – Ισπανία 0-1
Ισπανία – Αυστρία 3-0
Πορτογαλία – Ισπανία 0-1
Ισπανία – Βέλγιο 2-1
Γαλλία – Ισπανία 0-2
Η πορεία της Αργεντινής μέχρι τον τελικό
Η Αργεντινή αγνοεί την ήττα, έχοντας απολογισμό 5 νίκες και 2 ισοπαλίες, με τέρματα 19-7, σημειώνοντας περισσότερα γκολ από κάθε άλλη ομάδα ως τώρα.
Αργεντινή – Αλγερία 3-0
Αργεντινή – Αυστρία 2-0
Ιορδανία – Αργεντινή 1-3
Αργεντινή – Πράσινο Ακρωτήρι 3-2 (παρ., 2-2 κ.δ.)
Αργεντινή – Αίγυπτος 3-2
Αργεντινή – Ελβετία 3-1 (παρ., 1-1 κ.δ.)
Αγγλία – Αργεντινή 1-2
Δεύτερος τελικός για τη “ρόχα”, έπειτα από τον νικηφόρο του 2010 εναντίον της Ολλανδίας (2010) που την ανέβασε στην κορυφή του κόσμου. Έβδομος για την “αλμπισελέστε” που έχει 50% επιτυχία (3/6).











































Σχόλια για αυτό το άρθρο