Σου έχει τύχει να είσαι σε ένα μέρος στην Ήπειρο και να νιώθεις ότι είσαι σε νησί; Αυτό συμβαίνει στην Πάργα! Το πιο πολυσύχναστο τουριστικό θέρετρο της περιοχής, η γραφική, μαγευτική Πάργα, που χαρακτηρίζεται ως ριβιέρα της Ηπείρου, κατορθώνει να περνάς θαυμάσια και να ξεχνάς ότι δεν είσαι σε νησιώτικη τοποθεσία. Γι΄αυτό και “βουλιάζει” τους καλοκαιρινούς μήνες από επισκέπτες που την έχουν πρώτη επιλογή για ολιγοήμερες και πολυήμερες διακοπές.
Η Πάργα δεν χρειάζεται διαφήμιση, λειτουργεί από μόνη της ως ο απόλυτος τουριστικός προορισμός για το καλοκαίρι και έχει τα πάντα! Γαστρονομική πανδαισία -υπάρχουν από κυριλέ εστιατόρια μέχρι ψαροταβέρνες και ψησταριές- εξωτικές παραλίες -αν σας αρέσουν οι μεγάλες σε μήκος παραλίες, με άμμο και τιρκουάζ νερά, η παραλία Λίχνος με τις διάσημες θαλασσινές σπηλιές είναι η ιδανική- καταγάλανες κρυστάλλινες θάλασσες, ωραία ξενοδοχεία -ψάξτε λίγο παραπάνω μέχρι να βρείτε εκείνο που σας ταιριάζει καλύτερα, υπάρχουν αρκετά “διαμαντάκια” για τη διαμονή σας- σημαντικά αξιοθέατα, νυχτερινή διασκέδαση και στην κορυφή όλων ο Αχέροντας ποταμός με τα παγωμένα νερά.
Ο Αχέροντας ποταμός έχει εξελιχθεί σ’ ένα χώρο αθλημάτων και όσοι τον επισκέπτονται εκτός από κολύμπι -αν αντέχετε τις πολικές θερμοκρασίες του νερού- μπορούν να κάνουν ιππασία, αλεξίπτωτο πλαγιάς, rafting, kayak, canoe – kayak, ποδηλασία κατά μήκος του ποταμού, μίνι κρουαζιέρα, θαλάσσια σπορ και περπάτημα που θα ανακαλύψεις τη φύση και τις αιώνιες ομορφιές της.
Ο μυθικός ποταμός και από τους πιο μυθικούς στον κόσμο, κάθε χρόνο προσελκύει όλο και περισσότερους επισκέπτες που γοητεύονται από τους θρύλους του. Οι εκδοχές για την προέλευση της ονομασίας του είναι δύο. Κάποιες πηγές υποστηρίζουν ότι ο ποταμός ονομάστηκε έτσι από τη λέξη «ἄχος» που στα αρχαία ελληνικά χρησιμοποιούταν για να περιγράψει τις έννοιες της βαθιάς θλίψης, της λύπης και του θρήνου. Η δεύτερη εκδοχή υποστηρίζει ότι το όνομα προέρχεται από την παραπλήσια αλλά διαφορετικά τονισμένη, λέξη «αχός» που σημαίνει «υπόκωφος θόρυβος». Και στις δύο θεωρίες, πάντως, η αίσθηση του τρόμου και του δέους κυριαρχεί και είναι αλήθεια ότι στην αρχαία Ελλάδα η αναφορά και μόνο του Αχέροντα ήταν ικανή να προκαλέσει φόβο μπροστά στην ιδέα του τρομερού Άδη που περίμενε να πάρει τις ψυχές των ανθρώπων στον κάτω κόσμο. Τηρώντας τις παραδόσεις και τους κανόνες των θεών κάθε ψυχή που επρόκειτο να περάσει από το πορθμείο του Χάροντα έπρεπε να έχει μαζί της και να παραδώσει έναν οβολό (αρχαίο νόμισμα μικρής αξίας) για τη μεταφορά. Η βαρκάδα πάνω στο αθάνατο νερό, το κελάηδισμα των πουλιών, οι φωλιές τους και η συγκλονιστική ομορφιά της φύσης, κάνουν αυτή την εμπειρία αξεπέραστη. Μεγάλο συν και ο βαρκάρης που διηγείται τις θρυλικές ιστορίες με μοναδικό τρόπο.
Στην Πάργα βρίσκεται το σημαντικότερο αρχαίο μνημείο της περιοχής, το σπουδαιότερο νεκρομαντείο της αρχαιότητας, το Νεκρομαντείο του Αχέροντα. Οι Αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι οι πηγές του ποταμού Αχέροντα αποτελούσαν τις Πύλες του Κάτω Κόσμου που οδηγούσαν στο βασίλειο του Άδη και μπορούσαν να επικοινωνήσουν με τις ψυχές των αγαπημένων τους προσώπων. Στο Ιερό κατέφευγαν οι αρχαίοι, προσφέροντας χοές (σπονδές, προσφορές) στους νεκρούς για να επικοινωνήσουν με τις ψυχές και να πάρουν διάφορες πληροφορίες, μετά από κατάλληλη προετοιμασία στην οποία υποβάλλονταν απ’ τους ιερείς του Μαντείου. Η σωματική και ψυχική δοκιμασία κατά την πολυήμερη παραμονή στα σκοτεινά δωμάτια του νεκρομαντείου, η απομόνωση, οι μαγικές πράξεις, οι προσευχές και οι επικλήσεις, η περιπλάνηση στους σκοτεινούς διαδρόμους, η κοινή πίστη στην εμφάνιση των νεκρών δημιουργούσαν στον προσκυνητή την κατάλληλη ψυχική προδιάθεση. Σε αυτό συνέτεινε πολύ η ειδική δίαιτα, στην οποία υποβάλλονταν ο προσκυνητής. Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών βρέθηκαν σωροί από κουκκιά, μια μικρόσπερμη ποικιλία, όμοια με τα αιγυπτιακά φούλια και αρκετά λούπινα (λαθούρια). Τα κουκκιά αυτά έχουν τοξικές ιδιότητες κι όταν τρώγονται προκαλουν αέρια, δυσπεψία, άμβλυνση αισθήσεων που φθάνει μέχρι ζάλης και παραισθήσεων με αλλεργικά σύνδρομα (κυαμίαση). Τις ίδιες ενέργειες προκαλούν και τα λούπινα, οι αρχαίοι θέρμοι, όταν τρώγονται χλωροί (λαθυρισμός). Έτσι, με τη χαλάρωση των αισθήσεων, που έφτανε συχνά στο βαθμό της ζάλης και της ακαταληψίας, δημιουργούνταν οι αναγκαίες προϋποθέσεις για την επικοινωνία με τις ψυχές των νεκρών.
Στην ανασκαφή της κεντρικής αίθουσας των ειδώλων, εκτός από πολλά άλλα ευρήματα, βρέθηκαν επίσης μια μάζα από σιδερένιους τροχούς κάποιας συσκευής, ένας μεγάλος χάλκινος λέβητας και γύρω σκορπισμένοι χάλκινοι τροχοί τροχαλίας και καστανιέτες. Ανήκουν σ’ ένα σύστημα μηχανής (τροχαλίας) που μπορούσε να ανεβάζει και να κατεβάζει ένα σημαντικό βάρος. Τούτο προκύπτει όχι μονάχα από τους δυνατούς τροχούς, αλλά κι από τα ανάσπαστρα, τους τροχούς δηλαδή που σφάλιζαν την τροχαλία από την παλινδρόνηση. Η φύση και η θέση του ευρήματος στο βάθος της αίθουσας, εκεί όπου εμφανίζονταν τα είδωλα, μαρτυρούν ότι η μηχανή αυτή προορίζονταν για την κάθοδο των ειδώλων από την οροφή της αίθουσας με τη βοήθεια του μεγάλου χάλκινου λέβητα. Για το σκοπό αυτό οι εξωτερικοί τοίχοι με το μεγάλο πάχος (3,30μ.) θα έκρυβαν τους μυστικούς διαδρόμους, στους οποίους μπορούσαν να κυκλοφορούν αόρατοι οι ιερείς. Στο χώρο υπάρχουν ευρήματα ανθρωπογενούς δραστηριότητας που χρονολογούνται στον 13ο-14ο αιώνα π.Χ. Τα υπολείμματα του Νεκρομαντείου που σώζονται σήμερα τοποθετούνται στους πρώιμους ελληνιστικούς χρόνους (τέλη 4ου –αρχές 3ου αι.π.Χ.). Η πιο πρόσφατη επέμβαση στο χώρο έγινε τον 18ο αιώνα με την κατασκευή της Ι.Μ. Του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Η σημερινή κατάσταση του Νεκρομαντείου μοιάζει με ένα μεγαλοπρεπές ταφικό μνημείο που αξίζει να επισκεφτείς.
Η Πάργα και ολόκληρος ο Δήμος, μπορούν να προσφέρουν στον καθένα, την ευκαιρία να «βιώσει» επισκέψεις με πιο εναλλακτικό και αυθεντικό τρόπο σε κάθε εποχή. Η τουριστική αξιοποίηση του τόπου, αναδεικνύει όλες τις ομορφιές κάθε περιοχής, ώστε η Πάργα να αποτελεί μία αξέχαστη εμπειρία γεμάτη χρώματα, ήχους και αρώματα που ξεπερνούν κάθε προσδοκία.
Πού αξίζει να πας και να περάσεις υπέροχα
-Στο εστιατόριο Μed, δοκιμάστε τα ιδιαίτερα πιάτα, ποτά και κοκτέιλ σε ένα όμορφο περιβάλλον με υπέροχη πανοραμική θέα όπου φαίνονται όλα τα όμορφα τοπία της Πάργας.
-Στο εστιατόριο «Βενετσιάνο» θαλασσινά, κρεατικά και μαμαδίστικα μαγειρευτά πιάτα, θα ικανοποιήσουν τις γευστικές προσδοκίες σας.
-Στην Αμμουδιά ο κορυφαίος “Πατέρας” με εξαιρετικά φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, σημείο αναφοράς για τη γαστρονομία της περιοχής.
-Στον Αχέροντα ποταμό αν δεν το΄χεις με τις αθλητικές δραστηριότητες, θα καθίσεις στο Exo Aχέρων για να απολαύσεις καφεδάκι και τσιπουράκι με εκλεκτό μεζέ.
-Για νυχτερινή διασκέδαση, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Il posto που παραμένει ανοιχτό μέχρι τα ξημερώματα κι ο Γιώργος Κάτσιος και ο Δημήτρης Κάτσιος με τη μουσική και τα κοκτέιλ τους δεν σ΄αφήνουν να πας για ύπνο!
Θερμές ευχαριστίες για τη φιλοξενία τους και την άψογη παραμονή μας στην Πάργα, στον Δήμαρχο Νίκο Ζαχαριά, στον Αντιδήμαρχο Τουρισμού Φάνη Σκάρπο, στον υπεύθυνο Γραφείου Τύπου και Πολιτιστικών Βασίλη Γκίζα, στο ξενοδοχείο Bella Vista, στο ξενοδοχείο Salvator Villas & Spa και ιδιαίτερα στην Ράνια Μπιτζελέκη που οργάνωσε τη δημοσιογραφική αποστολή (Ειρήνη, Σπύρος, Ίνα, Χριστίνα, Τζούλια, Ζωή, Δημήτρης και Δημήτρης) και φρόντισε να περάσουμε ένα απολαυστικό τριήμερο.
Σχόλια για αυτό το άρθρο