Τεχνητή Νοημοσύνη στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Τελευταίες εξελίξεις στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
Η εξωσωματική γονιμοποίηση μετράει περισσότερα από 40 χρόνια αφού το πρώτο παιδί από αυτή τη μέθοδο, η Louis Brown, γεννήθηκε το 1978. Από τότε πολλά πράγματα έχουν αλλάξει αφού οι τεχνικές συνέχεια εξελίσσονται προσδοκώντας η κάθε προσπάθεια να ευοδωθεί και να οδηγήσει σε ένα υγιές μωρό.
Η πλέον πρόσφατη εξέλιξη ονομάζεται τεχνητή νοημοσύνη. Μέσω της τεχνητής νοημοσύνης έχει αναπτυχθεί ένα σύστημα για την πρόβλεψη της πιθανότητας βιώσιμης εγκυμοσύνης μετά τη μεταφορά του γονιμοποιημένου ωαρίου (αναπτυσσόμενου εμβρύου) στη μήτρα της γυναίκας που υποβάλλεται σε εξωσωματική γονιμοποίηση.
Πώς επηρεάζει η Τεχνητή Νοημοσύνη τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης;
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προβλέψει πόσο πιθανό είναι να αναπτυχθεί κάθε ένα έμβρυο και μπορεί έτσι να βοηθήσει τον εμβρυολόγο να επιλέξει το καλύτερο έμβρυο για την εμβρυομεταφορά. Κατά τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης τα ωάρια γονιμοποιούνται στο εργαστήριο και στη συνέχεια τοποθετούνται σε ειδικούς επωαστικούς κλιβάνους όπου αναπτύσσονται μέχρι την 5η συνήθως ημέρα. Κάθε ημέρα ο εμβρυολόγος χρησιμοποιεί ένα τυπικό σύστημα ταξινόμησης για να αξιολογήσει την εμφάνιση κάθε εμβρύου στο μικροσκόπιο, δηλαδή κάνει μορφολογική εκτίμηση χρησιμοποιώντας τις γνώσεις και την εμπειρία του.
Η τεχνητή νοημοσύνη έρχεται να αντικαταστήσει την υποκειμενική εκτίμηση με μία εντελώς αντικειμενική ανάλυση.
Με τη βοήθεια ειδικού επωαστικού κλιβάνου που λαμβάνει πλήθος εικόνων για το κάθε έμβρυο κάθε ημέρα, εκτελείται μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση στηριζόμενη στο λεπτομερή έλεγχο κάθε εμβρύου και τις πέντε ημέρες που αυτό εξελίσσεται στο εργαστήριο και στη συνέχεια συσχετίζει αυτά τα δεδομένα με την πιθανότητα που έχει το κάθε έμβρυο να δώσει εγκυμοσύνη.
Το σύστημα μπορεί να ελέγξει έναν τεράστιο όγκο δεδομένων, πολύ περισσότερα από όσα θα μπορούσε ποτέ να επεξεργαστεί οποιοσδήποτε άνθρωπος, συμπεριλαμβανομένων των εκατοντάδων εικόνων από κάθε έμβρυο.
Τα μοτίβα ανάπτυξης από αυτές τις εικόνες σχετίζονται στη συνέχεια με το εάν κάθε έμβρυο εξελίχθηκε σε μια συνεχιζόμενη εγκυμοσύνη.
Η προγνωστική αξία του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης είναι μια σημαντική βελτίωση σε οποιοδήποτε σύστημα που είχε χρησιμοποιηθεί μέχρι τώρα στην ανθρώπινη εμβρυολογία αφού δοκιμάστηκε και στηρίζεται στη μελέτη 115.000 εμβρύων από 18 διαφορετικές κλινικές σε όλο τον κόσμο.
Με εντελώς αντικειμενική ανάλυση των εικόνων το κάθε έμβρυο βαθμολογείται και αυτό ( ή αυτά) με τη μεγαλύτερη πιθανότητα και την υψηλότερη βαθμολογία, και επομένως το υψηλότερο δυναμικό να οδηγήσει σε εγκυμοσύνη, μπορεί να επιλεγεί για την εμβρυομεταφορά.
Ποια είναι τα πιθανά οφέλη για τους ασθενείς;
Το όφελος είναι να επιλεγεί το καλύτερο δυνητικά έμβρυο, έτσι ώστε οι γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση να μπορούν να συλλάβουν πιο γρήγορα και έτσι να μειωθεί το κόστος αλλά και η πίεση της εξωσωματικής γονιμοποίησης σε αυτές και τις οικογένειές τους.
Η τεχνητή νοημοσύνη καλύπτει σήμερα τα υψηλότερα πρότυπα εργαστηριακής τεχνολογίας στον χώρο της εξωσωματικής γονιμοποίησης και υποβοηθούμενης αναπαραγωγής γενικότερα.
Είμαστε στην ευχάριστη θέση να δηλώσουμε ότι το «Κέντρο Εξωσωματικής Αθηνών» πρωτοπορεί και πάλι αφού είναι μία από τις πρώτες μονάδες εξωσωματικής γονιμοποίησης στην Ελλάδα, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, που έχει εντάξει την Τεχνητή Νοημοσύνη στο εργαστήριο ήδη από το 2021.
Δρ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Α. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ M.D, Ph,D
OB/GYN, Reproductive Endocrinology & Infertility
Co-founder & Scientific Director IVF ATHENS CENTER
ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Ειδικ. Ενδοσκοπική Χειρουργική – Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή
Hospital Univ. de Fribourg – MONASH University Melbourne
ΜΑΡΙΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ, Phd
Certified ESHRE Senior Embryologist
Co-founder & Lab Scientific Director IVF ATHENS CENTER
Σχόλια για αυτό το άρθρο