Ένας στάβλος στη Σαντορίνη που έγινε εξοχική κατοικία

Από την/τον Νίκος Μουρατίδης | 10 Νοεμβρίου 2019

two-holiday-residences-fira-kapsimalis-architects-santorini-greece_dezeen_2364_col_0-1704x957

Τα θολωτά δωμάτια και οι υπόγειες σπηλιές ενός παλιού σπιτιού στο νησί της Σαντορίνης έχουν μετατραπεί σε συγκρότημα δύο εξοχικών κατοικιών από το αρχιτεκτονικό γραφείο Kapsimalis, που ειδικεύονται στο να μετατρέπουν σπηλιές για εξοχικές κατοικίες.

Το συγκεκριμένο κτίσμα βρίσκεται στα Φηρά, και πριν γίνει όπως το βλέπετε, ήταν ένας στάβλος – αχυρώνας – τρεις μικρές σπηλιές που χρησίμευαν ως αποθήκες και αυλές. Όλα αυτά ενώθηκαν και ενσωματωθήκαν στις νέες κατασκευές.

 two-holiday-residences-fira-kapsimalis-architects-santorini-greece_dezeen_2364_col_5-1704x1136

  • Στο ένα από τα νέα καλοκαιρινά σπίτια κρατήθηκε το σχέδιο του αρχικού σπιτιού, ενώ το άλλο έγινε εξ αρχής μέσα στις μετασχηματισμένες σπηλιές.
  • Για να διατηρηθεί η αρχική αίσθηση του σπιτιού, διατηρήθηκε η εξωτερική εμφάνιση των δομών, καθώς και η διαρρύθμισή τους γύρω από δύο αυλές. “Το εξωτερικό κέλυφος και των δύο κατοικιών, φωτεινό και λευκό, διατηρείται όπως ήταν, κατά τρόπο που ενσωματώνεται στο περιβάλλον και στην κυβιστική, παραδοσιακή αρχιτεκτονική του χωριού”, δήλωσαν οι αρχιτέκτονες
  • Η είσοδος στο πρώτο σπίτι είναι μέσω μιας αυλής, μερικώς καλυμμένης από ένα χώρο καθιστικού ημιώροφου πάνω από την είσοδο και μια μικρή πισίνα.
  • Η τραπεζαρία βρίσκεται στο κέντρο, κάτω από μια ψηλή θολωτή οροφή.
  • Στις σπηλιές, το δεύτερο σπίτι διακοπών έχει τη δική του πρόσβαση μέσω μιας δεύτερης ορθογώνιας αυλής. Αυτή η αίθρια περιλαμβάνει χώρο για ηλιοθεραπεία, μια θολωτή πισίνα.
  • Μια σκάλα οδηγεί σε μια τραπεζαρία με βεράντα με εκπληκτική θέα σε ένα κοντινό ηφαίστειο.
  • Οι χρωματιστές παλέτες και τα εξαρτήματα επιλέχθηκαν για να αντικατοπτρίζουν τις δύο ξεχωριστές συνθήκες στο πρώην σπίτι και τις σπηλιές, με έπιπλα κατασκευασμένα από τοπικούς τεχνίτες.

 two-holiday-residences-fira-kapsimalis-540x420_M

Η συνέχεια και πολλές φωτογραφίες εδώ:  https://bit.ly/34ew7S0

Νίκος Μουρατίδης

Νίκος Μουρατίδης

Ο Νίκος Μουρατίδης γεννήθηκε στην Νίκαια του Πειραιά. Σπούδασε κινηματογράφο στη σχολή Σταυράκου, αλλά ασχολήθηκε με τη μουσική, είτε εργαζόμενος σε εταιρίες δίσκων, είτε στο ραδιόφωνο είτε δημοσιογραφικά. Έχει γράψει διάφορα σενάρια για τηλεοπτικές εκπομπές, όπως το Μάνα είναι μόνο μία, το Αθήνα –Θεσσαλονίκη και το Παππούδες εν δράσει [βραβείο καλύτερου σεναρίου 2001] κ.α. Έχει συμμετάσχει σε τηλεοπτικά μουσικά talent show και έχει εκδώσει 6 βιβλία. Τον τελευταίο χρόνο τον διαβάζουμε στο www.nikosonline.gr Για περισσότερα στο: www.nikosmouratidis.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *