Σας αρέσουν τα βιβλία; Μήπως τα ράφια που έχετε δεν επαρκούν; Είναι ωραία να έχετε διαβάσει τόσα πολλά, αλλά όχι να σκοντάφτεις πάνω τους. Και ακόμη καλύτερα να βρίσκετε αυτό που θέλετε χωρίς να ψάχνετε με τις ώρες. Υπάρχουν απλοί τρόποι για αυτό, αρκεί να έχετε ξεκαθαρίσει μέσα σας αν τα βιβλία σας είναι σύντροφοι της ζωής σας, εκθέματα ή εργαλεία, ένας τρόπος να ταξιδέψετε στο χώρο και το χρόνο από την άνεση της πολυθρόνας σας.
Ένας απλός τρόπος να τα τοποθετήσετε είναι αλφαβητικά, κατά συγγραφέα ή τίτλο. Εάν όμως θυμάστε περισσότερο το περιεχόμενο, δοκιμάστε να τα βάλετε κατά είδος. Για παράδειγμα, ‘επιστημονική φαντασία’, ‘ποίηση’, εγχειρίδια χρήσης, ‘βιογραφίες’, κτλ. Εναλλακτικά, μπορείτε να τοποθετήσετε τα βιβλία σε ράφια διάσπαρτα στο σπίτι, τα βιβλία μαγειρικής στην κουζίνα, τα ρομαντικά μυθιστορήματα στην κρεβατοκάμαρα.
Αλλιώς, μπορείτε να τα βάλετε κατά μέγεθος. Τα μεγαλύτερα, βαρύτερα βιβλία χαμηλότερα. Αυτό είναι βασικό για σταθερότητα αλλά και για να σας ευχαριστεί οπτικά. Η τοποθέτηση κατά το χρώμα είναι ακόμη μια μέθοδος για αυτούς που το μάτι τους κόβει. Αν θέλετε, μπορείτε να κάνετε ακόμη και σχέδια χρησιμοποιώντας το χρώμα της ράχης τους για να κάνετε ψηφίδες.
Μπορείτε να τοποθετήσετε διαφορετικά είδη, πχ θεατρικά βιβλία με συλλεκτικά κομμάτια, αυτόγραφα ή σχετικές φωτογραφίες. Αν σας βοηθά, τοποθετήστε σημάδια, πχ με χρωματιστά αυτοκόλλητα για να διαχωρίζετε τα είδη στο ίδιο ράφι. Μη χρησιμοποιήσετε ταινία πακεταρίσματος γιατί με τον καιρό βρωμίζει, ενώ το συνηθισμένο σελοτέιπ κιτρινίζει. Αν χρησιμοποιήσετε ειδικά χρωματιστά χαρτάκια για να ξεχωρίζετε τα είδη με αριθμητικά ή άλλα σύμβολα για την τοποθέτηση τους, δεν θα χρειάζεται να ανησυχήσετε ξανά αν θα χαλάσει η σειρά στο επόμενο σπίτι σας.
Ξεκαθαρίστε ποια βιβλία θέλετε να είναι σε κοντινή απόσταση, εάν χρησιμοποιείτε γραφείο, για παράδειγμα λεξικά, βιβλία για υπολογιστές, οτιδήποτε αφορά την εργασία ή το χόμπυ σας και ποια μακρύτερα. Αν είστε μαθητές, αυτό θα σας διευκολύνει στη μελέτη και θα ανεβάσει τους βαθμούς σας. Επίσης, απομακρύνετε από το γραφείο οτιδήποτε αποτελεί εμπόδιο ή αποσπά την προσοχή. Μπορείτε να τα βάλετε σε μικρότερα ράφια πάνω από το γραφείο, είτε σε στήλες, εάν το γραφείο ακουμπά στον τοίχο. Να επιστρέφετε τα βιβλία που χρησιμοποιήσατε στη θέση τους.
Αγοράστε την καλύτερη ποιότητα ραφιών που μπορείτε. To ξεσκόνισμα να είναι συχνό, προσέξτε να μην είναι υγρά ή υπερφορτωμένα. Το ίδιο επενδύστε και στην ποιότητα των βιβλίων που αγοράζετε. Εάν το ίδιο βιβλίο είναι διαθέσιμο σε μαλακό και σκληρό εξώφυλλο, επιλέξτε στο σκληρό για να αντέξει στο χρόνο. Η ποιότητα της μετάφρασης ίσως να θέλει μια εξειδίκευση, ενώ η ποιότητα του ίδιου του αναγνώσματος είναι υποκειμενική. Σίγουρα πάντως υπάρχουν εκδοτικοί οίκοι που σέβονται περισσότερο ή λιγότερο τη δουλειά και τους πελάτες τους.
Εάν η συλλογή σας είναι μεγάλη και έχετε άνεση με τους υπολογιστές, μπορείτε να την καταλογοποιήσετε, για ευκολία ανεύρεσης αλλά και συσχετισμού.
Σχόλια για αυτό το άρθρο