Tρόποι να αυξήσεις την ορμόνη της χαράς

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ Από την/τον bovary.gr | 11 Νοεμβρίου 2019

zdravie-je-bohatstvo

Η σεροτονίνη είναι η ορμόνη της χαράς.  Όταν τα  επίπεδα της στον οργανισμό είναι  χαμηλά,  επηρεάζουν σημαντικά την ψυχολογική μας διάθεση, τον ύπνο,  τις πεπτικές λειτουργίες, τη μνήμη, αλλά και  τη σεξουαλική μας ζωή.

Ένα από συνήθη αποτελέσματα της έλλειψής της είναι η κατάθλιψη. Η σεροτονίνη παράγεται από τον εγκέφαλο και  μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή, πράγμα που  ενδείκνυται σε σοβαρές περιπτώσεις. Υπάρχουν  όμως  κι άλλοι τρόποι, εντελώς φυσικοί,   για να  αυξήσετε την παραγωγή της.  Δοκιμάστε τους και θα δείτε πως θα  νιώσετε καλύτερα.

Two Girls Cheering on the Beach - Double Exposure Effect

Two Girls Cheering on the Beach – Double Exposure Effect

 1. Καταναλώστε τροφές με τρυπτοφάνη

Πρόκειται για ένα αμινοξύ που συμβάλλει καθοριστικά στην παραγωγή της σεροτονίνης.  Εμπεριέχεται σε αρκετές στροφές, όπως το  σπανάκι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά,  σε ξηρούς καρπούς, στη βρώμη, τα σπαράγγια, αλλά και στις μπανάνες.  Τα λαχανικά είναι καλύτερο να τα καταναλώνετε ωμά.  Βάλτε μερικές από τις παρακάτω τροφές στην ημερήσια διατροφή σας και σύντομα θα δείτε αποτελέσματα.

2. Κάντε ένα μασάζ

Όλοι ξέρουμε πόσο ένα καλό θεραπευτικό μασάζ  βοηθάει στην αλλαγή της διάθεσής μας, καθώς η σωματική μας κατάσταση είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ψυχολογία μας.  Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι  ότι το μασάζ  δεν χαλαρώνει μόνο τις μυϊκές εντάσεις, αλλά  αλλάζει τη χημεία του σώματός μας.  Σύμφωνα με έρευνες , μετά από κάθε συνεδρία μειώνεται η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, όπως είναι γνωστή, που επηρεάζει αρνητικά την παραγωγή  της σεροτονίνης.

3. Ενισχύστε τον οργανισμό με Βιταμίνη Β

Η συγκεκριμένη βιταμίνη   θα σας βοηθήσει να νιώσετε χαρούμενοι, καθώς συμβάλλει αποφασιστικά στην βελτίωση της σωματικής μας  κατάστασης,. Συγκεκριμένα η Β12 και Β6 παίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην παραγωγή της σεροτονίνης. Χορηγείται συνήθως στους ηλικιωμένους,  καθώς έχει διαπιστωθεί ότι  συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ηλικιακής κατάθλιψης.  Αν πάρετε μια μικρή δόση καθημερινά  των 50-100 γραμμαρίων,  θα ωφεληθείτε, αλλά πρώτα συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Καλό  είναι να κάνετε κι κάποιες εξετάσεις αίματος, για να ελέγξετε  αν έχετε έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης.

newego_LARGE_t_821_106607594

4. Απολαύστε τον ήλιο

Είναι γνωστό ότι η έκθεση στον ήλιο, με μέτρο φυσικά, βοηθά στη διαδικασία  παραγωγής της σεροτονίνης. Για να πάρετε το απαραίτητο ποσοστό,  μπορείτε απλώς να βγείτε μια βόλτα. Ακόμα και το χειμώνα, που ο καιρός είναι συννεφιασμένος, υπάρχει ήλιος, όποτε δεν χρειάζεται να μένετε όλη τη μέρα μέσα στο σπίτι.  Προσπαθήστε να περνάτε 20-30 λεπτά καθημερινά  σε ανοιχτούς χώρους:  είναι αρκετά και θα σας αναζωογονήσουν.

5. Προσθέστε μαγνήσιο στη διατροφή σας

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν δίνουν μεγάλη σημασία στο μαγνήσιο, όμως  έχει αποδειχτεί ότι  συμβάλλει στην ισορροπία του οργανισμού, βοηθά στην παραγωγή της σεροτονίνης,   στην αρτηριακή πίεση  και επιδρά καταλυτικά στη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Έχει  επίσης αποδειχθεί ότι η κατανάλωση μαγνησίου έχει βοηθήσει ασθενείς  με πολύ βαριά περιστατικά κατάθλιψης.  Τροφές με μαγνήσιο είναι το ψάρι, οι μπανάνες, ο αρακάς, το καλαμπόκι, τα αμύγδαλα, αλλά και τα κάσιους.

6. Γίνετε πιο αισιόδοξοι

Φυσικά η σεροτονίνη δεν επηρεάζεται μόνο από εσωτερικούς παράγοντες. Έχει μεγάλη σημασία πώς  εσείς  αντιμετωπίζετε τη ζωή .  Βρείτε τι σας κάνει να αισθάνεστε καλά  και βάλτε το σε εφαρμογή,  όσο πιο συχνά μπορείτε.  Φροντίστε να συναναστρέφεστε με ανθρώπους που αγαπάτε,  αφιερώστε μια ώρα τη μέρα να κάνετε ένα χόμπι ,  ή μια δραστηριότητα που σας ευχαριστεί,  παρακολουθήστε ή  συμμετέχετε σε μια εκδήλωση που σας προσκαλεί χαρά. Όλα αυτά θα βοηθήσουν τον εγκέφαλό σας να  σκεφτεί διαφορετικά και έτσι αυτόματα θα αρχίσει να παράγει τη σεροτονίνη  που σας χρειάζεται.

Το διαβάσαμε εδώ

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *