Πρεμιέρα και εντυπώσεις από την “Βάσσα” του ‘Ενκε Φεζολλάρι στο Vault

Από την/τον Βασίλης Νάτσιος | 12 Απριλίου 2019

VASSA_ALL

Η Βάσσα του Μαξίμ Γκόρκι σε σκηνοθεσία Ενκε Φεζολλάρι με την Αθηνά Τσιλύρα στον ομώνυμο ρόλο και τους: Χρήστο Μουστάκα, Μαρία Καρακίτσου, Βασίλη Τσιγκριστάρη, Νικόλα Φραγκιουδάκη, Λία Τσάνα, Ορνέλα Λούτη, και Άντα Γιαννουκάκη, έκανε πρεμιέρα  στον Πολυχώρο Vault, με καλεσμένους αγαπημένους φίλους, που χάρισαν στην παράσταση το πιο θερμό τους χειροκρότημα. Ήταν το πρώτο για την Βάσσα, αλλά θα ακολουθήσουν σίγουρα πολλά!

P1220799 (Copy)

 Το έργο παρακολουθεί την αγροτική οικογένεια των Ζελεσνώφ που κατάφερε ν’ ανέλθει κοινωνικά αποκτώντας σταδιακά οικονομική δύναμη, αλλά τώρα καταρρέει επειδή αργοπεθαίνει ο Ζαχάρ, ο άνθρωπος που στάθηκε η κινητήριος δύναμη της οικογένειας. Έτσι η σύζυγός του, η Βάσσα, αναλαμβάνει τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης που καταρρέει , είναι πρόθυμη να θυσιάσει τα πάντα –ακόμη και τα ίδια της τα παιδιά– φτάνει να επέλθει η σωτηρία. Το έργο, τοποθετεί  στο μικροσκόπιο τη σκληρή αλλά γεμάτη χιούμορ και  ευφυΐα  Βάσσα – που αν και αγαπάει υπερβολικά τα παιδιά της- βλέπει πως εκείνα πρόδωσαν κάθε προσδοκία που έτρεφε μέσα της γι’ αυτά. Αντί να γίνουν άξιοι συνεχιστές της επιχείρησης αυτά παλεύουν να πάρουν το μερίδιό τους και ν’ αποχωρίσουν. Οι ήρωες του έργου δεν αποσκοπούν στην αγάπη διότι δεν την έμαθαν, δεν θέλουν να εργαστούν διότι δεν μόχθησαν, περιφέρονται και αναζητούν τη δική τους ταυτότητα σε ένα κόσμο χωρίς ηνία, υποταγμένοι και ανένταχτοι ταυτόχρονα ψάχνουν σανίδα σωτηρίας. Οι σκηνές του έργου ακροβατούν στον απόλυτο κυνισμόμ στην τρέλα, στο μελό, από το χυδαίο στην απόλυτη σιωπή και στην αγιότητα της ανθρώπινης ψυχής της λαβωμένης από την περιρρέουσα κοινωνική συνθήκη που την περιβάλλει κάθε φορά.

P1220805(1) (Copy)

Γνώμη μου: Είναι μερικά έργα που δεν έχουν παρουσιαστεί πολλές φορές στο ελληνικό κοινό, είτε λόγω θέματος, είτε λόγω συνθηκών, είτε λόγω πολυπρόσωπου θιάσου.  Ένα από αυτά είναι και η Βάσσα του Γκόρκι. Η Βάσσα θίγει οικογενειακά θέματα, αρκετά βαριά, είναι δύσκολο έργο για να ανεβεί και 8-9 ηθοποιοί στις μέρες σε μικρή σκηνή, θεωρείται κατόρθωμα. Ο Ένκε Φεζολλάρι έβαλε στην άκρη τις παραπάνω δυσκολίες και τόλμησε το ανέβασμά της. Και κέρδισε το στοίχημα! Είχε μαζί του μια ωραία μετάφραση από τον Αλέξανδρο Κοέν, που καταλαβαίνεις το έργο χωρίς να πονοκεφαλιάσεις, μείωσε τα πρόσωπα σε 7 ηθοποιούς (με 8 ρόλους), και στη μικρή σκηνή του Vault, έφτιαξε μια παράσταση που η αλήθεια είναι ότι θέλει χώρο για να απλωθεί, αλλά στο συγκεκριμένο θέατρο δεν σε ενοχλεί.

Ο Ένκε Φεζολλάρι συνεχίζει με την Βάσσα, αυτό που ξεκίνησε με την προηγούμενη παράσταση του (Η αγάπη άργησε μια μέρα). Δηλαδή, να παρουσιάζει έργα που αφορούν την οικογένεια και τα μέλη της. Στο προηγούμενο είχαμε μία ελληνική οικογένεια, εδώ έχουμε μία Ρώσικη οικογένεια. Και τα δύο, μιλούν για ευνουχισμένα μέλη μέσα σε μια οικογένεια και για δυναμικές γυναίκες που παίρνουν στα χέρια τους την υπόθεση. Έχοντας την συγκλονιστική Αθηνά Τσιλύρα στην Βάσσα (όπως και στο Η αγάπη άργησε μια μέρα), ο Ένκε μας κλείνει το μάτι, σε όλους όσοι είχαμε λατρέψει την προηγούμενη παράσταση. Αλλά κερδίζει και νέους θεατές με την Βάσσα. Όσοι δεν έχετε δει την Αθηνά Τσιλύρα στη σκηνή, τρέξτε! O ρόλος είναι κομμένος και ραμμένος στα -θεατρικά της- μέτρα. Διότι στην πραγματικότητα η Αθηνά Τσιλύρα δεν έχει καμία σχέση με τους ρόλους αυτούς. Και αυτό είναι το γοητευτικό στις ερμηνείες της. Με στιγμές γνήσιας και απλής συγκίνησης, η Αθηνά Τσιλύρα είναι η ιδανική ερμηνεύτρια στις παραστάσεις του Ένκε Φεζολλάρι. Στην Βάσσα, είναι η μόνη που δεν έχει ντύσιμο εποχής, ακριβώς για να φανεί η διαχρονικότητα του ρόλου. Τέτοιες γυναίκες υπάρχουν ακόμα και σήμερα. Και πάντα θα υπάρχουν, όσο υπάρχουν οικογένειες. Η ερμηνεία της Αθηνάς Τσιλύρα, είναι τόσο στέρεα ρυθμισμένη από την αρχή, που είναι θαυμαστή. Με την Βάσσα, βάζει ένα ακόμη ρόλο-ορόσημο στην πλούσια θεατρική της διαδρομή.

Η Βάσσα είναι έντονα φορτισμένη συναισθηματικά χωρίς να της λείπει το κωμικό στοιχείο. Αξιόλογες ερμηνευτικές αποδόσεις από όλους τους ηθοποιούς, κατανοητά υπερτονισμένες σε κάποια σημεία αλλά πειστικότατοι και ενταγμένοι στο σύνολο, καθοδηγούμενοι με σαφήνεια από τον σκηνοθέτη τους. Τους αξίζει έπαινος, που στάθηκαν πολύτιμοι συνεργάτες στο κείμενο και στην παράσταση.

Η Ορνέλα Λούτη παρουσιάζει καλπάζουσα εξέλιξη. Φέτος και στα δύο έργα του Vault που παίζει -Βάσσα, Χορεύοντας στο σκοτάδι- είναι άξια προσοχής. Έχει σκηνική παρουσία και έχει πιάσει όλο το ¨νόημα” του έργου, είναι άριστη στον καλομελετημένο ρόλο της.

Η Μαρία Καρακίτσου είναι ένα ερμηνευτικό διαμάντι! Μπορεί να παίξει τα πάντα και το έχει αποδείξει σε όλους τους ρόλους της έχουν εμπιστευτεί. Στην Βάσσα, υποδύεται την κόρη της, που έρχεται να βάλει τάξη και να γίνει σύμμαχος της μητέρας της. Από την αθώα (;) κοπέλα που όταν ταράζεται πίνει ένα δυο ποτηράκια, μεταμορφώνεται σε γυναίκα-καταλύτη του έργου. Έχει πολλές καλές στιγμές στη σκηνή, δείχνοντάς μας το μεγάλο της ταλέντο.  Ωραίο επίσης, το χτένισμά της, που της ταιριάζει πολύ.

Πολύ μου άρεσε που έκανε θεατρικό comeback o Χρήστος Μουστάκας, σε ένα κόντρα ρόλο που τον ανέδειξε. Και εκείνος το ρόλο και ο ρόλος τον Χρήστο. Συμπαθής και μετρημένος ο Νικόλας Φραγκιουδάκης, αποδίδει ικανοποιητικά το χαρακτήρα και τις μεταπτώσεις του δεύτερου γιου της οικογένειας. Η Λία Τσάνα διαθέτει αξιόλογα υποκριτικά προσόντα τα οποία καταθέτει με το ρόλο της. Ο Βασίλης Τσιγκριστάρης υποδύεται δύο ρόλους, άκρως αντίθετους μεταξύ τους. Δολοπλόκος συνεργός της Βάσσα ο ένας, ο μεγάλος της γιος ο άλλος. Στην αμηχανία της αλλαγής των ρόλων, ο Βασίλης Τσιγκριστάρης έχει συνέπεια, μέτρο και τονίζει τη δραματικότητα των συγκρούσεων. ‘Εδειξε τις ικανότητές του και στους δύο ρόλους. Έκπληξη η Άντα Γιαννουκάκη στο δύσκολο ρόλο της υπηρέτριας, που υπομένει τα πάνδεινα από την… οσία οικογένεια. Τι σχέση έχει η ζωή με την ελευθερία; μας λέει στην καπιτάλε σκηνή της και δεν μπορείς να μην ανατριχιάσεις. Θα έχει μέλλον στο θέατρο, θυμηθείτε το όνομά της.

Στα συν ο σκηνικός χώρος και τα κοστούμια,  είναι μέσα στο κλίμα της εποχής του έργου και η πρωτότυπη μουσική του Μάνου Αντωνιάδη αλλά και οι μουσικές επιλογές. Η Βάσσα δεν είναι μια εύκολη παράσταση. Δεν θίγει ούτε τους συντελεστές της, ούτε το κοινό της και αξίζει τη θέασή σας.

P1220716 (Copy)

Μαρία Καρακίτσου, Ορνέλα Λούτη

P1220791 (Copy)

Λία Τσάνα

P1220788(1) (Copy)

Μαρία Καρακίτσου, Νικόλας Φραγκιουδάκης

P1220766(1) (Copy)

Ορνέλα Λούτη

P1220736(1) (Copy)

Αθηνά Τσιλύρα, Βασίλης Τσιγκριστάρης, Μαρία Καρακίτσου

AH4A7428 (Copy)

Στην πρεμιέρα, πολλοί ήταν οι φίλοι που τίμησαν με την παρουσία τους την Βάσσα. Ανάμεσά τους η Φιλαρέτη Κομνηνού, η Βέρα Κρούσκα, η Κάρμεν Ρουγγέρη, η Μαρία Καβογιάννη, η Θεοδώρα Σιάρκου, η Ανδρομάχη Μαρκοπούλου, η Δώρα Χρυσικού, η Χριστίνα Κουλουμπή, η Νινέτα και η Νταίζη Λεμπέση, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Δημήτρης Στρατούλης, ο Διαμαντής Καραναστάσης κ.α.

AH4A7424 (Copy)

Φιλαρέτη Κομνηνού, Ένκε Φεζολλάρι

AH4A7438 (Copy)

Βέρα Κρούσκα, Ορνέλα Λούτη

AH4A7478 (Copy)

Αθηνά Τσιλύρα, Βασίλης Νάτσιος

AH4A7442 (Copy)

Βέρα Κρούσκα, Ορνέλα Λούτη, Μαρία Καρακίτσου, Ένκε Φεζολλάρι

AH4A7452 (Copy)

Χριστίνα Κουλουμπή, Κάρμεν Ρουγγέρη, Βασίλης Τσιγκριστάρης

AH4A7444 (Copy)

Βέρα Κρούσκα, Ένκε Φεζολλάρι, Κάρμεν Ρουγγέρη

AH4A7463 (Copy)

Φανή Παρλή, Ορνέλλα Λούτη, Όλγα Κεφαλογιάννη, Λία Τσάνα

AH4A7485 (Copy)

Ανδρομάχη Μαρκοπούλου, Δώρα Χρυσικού, Διαμαντής Καραναστάσης, Θεοδώρα Σιάρκου

AH4A7447 (Copy)

Δημήτρης Στρατούλης, Ένκε Φεζολλάρι, Όλγα Κεφαλογιάννη

AH4A7457 (Copy)

Μαρία Καρακίτσου, Βασίλης Νάτσιος

AH4A7466 (Copy)

Λία Τσάνα, Παναγιώτης Σούλης

AH4A7470 (Copy)

Φιλαρέτη Κομνηνού, Αθηνά Τσιλύρα, Μηνάς Μαυρικάκης

AH4A7475 (Copy)

Αθηνά Νιάβη, Λία Τσάνα, Άντα Γιαννουκάκη

AH4A7533 (Copy)

Θεοδώρα Σιάρκου, Μαρία Καρακίτσου

IMG_4690 (Copy)

Βασίλης Νάτσιος, Φιλαρέτη Κομνηνού, Μάκης Γαζής

IMG_4693 (Copy)

Κάρμεν Ρουγγέρη, Πέτρος Γάλλιας, Δημήτρης Καρατζιάς, Χριστίνα Κουλουμπή

IMG_4695 (Copy)

Βέρα Κρούσκα, Μαρία Καβογιάννη00000

Ανδρομάχη Μαρκοπούλου, Δώρα Χρυσικού

IMG_4722 (Copy)

Φιλαρέτη Κομνηνού

IMG_4702 (Copy)

Όλγα Κεφαλογιάννη

IMG_4711 (Copy)

Μηνάς Μαυρικάκης

IMG_4709 (Copy)

Ο Γιώργος Χριστόπουλος με την Νινέττα…

IMG_4714 (Copy)

…και με την Νταίζη Λεμπέση

IMG_4705 (Copy)

Μαρία Καβογιάννη, Δημήτρης Καρατζιάς, Βέρα Κρούσκα

IMG_4700 (Copy)

Βασίλης Νάτσιος, Παναγιώτης Σούλης

IMG_4724 (Copy)

Θεοδώρα Σιάρκου, Δώρα Χρυσικού

AH4A7433 (Copy)

Φανή Παρλή, Ορνέλα Λούτη, Μάκης Γαζής

AH4A7449 (Copy)

Βέρα Κρούσκα, Ένκε Φεζολλάρι, Όλγα Κεφαλογιάννη

AH4A7513 (Copy)

Δημήτρης Καρατζιάς, Θεοδώρα Σιάρκου, Μαρία Καρακίτσου, Βασίλης Νάτσιος, Δώρα Χρυσικού, Ανδρομάχη Μαρκοπούλου

AH4A7529 (Copy)

Ο θίασος με την Μαρία Καβογιάννη και την Βέρα Κρούσκα

AH4A7493 (Copy)

Η βραδιά έκλεισε με τούρτα-έκπληξη με τους ηθοποιούς πάνω της, για… φάγωμα!

AH4A7522 (Copy)

Μετάφραση: Αλέξανδρος Κοέν

Διασκευή -Σκηνοθεσία: Ένκε Φεζολλάρι

Δραματουργικοί Σύμβουλοι: Ναταλί Μηνιώτη, Κάτια Σωτηρίου

Σκηνικός χώρος-κοστούμια: Γιώργος Λυντζέρης, Madamme Pelagie

Art direction : Μαριάνθη Γραμματικού

Πρωτότυπη μουσική: Μάνος Αντωνιάδης

Βοηθός σκηνοθέτη: Φανή Παρλή

Φωτογραφίες-Trailer : Ελπίδα Μουμουλίδου

Επικοινωνία: Μαρία Κωνσταντοπούλου

Παίζουν: Αθηνά Τσιλύρα, Χρήστος Μουστάκας, Μαρία Καρακίτσου, Βασίλης Τσιγκριστάρης, Νικόλας Φραγκιουδάκης, Λία Τσάνα, Ορνέλα Λούτη, ΄Αντα Γιαννουκάκη

ΤΕΤΑΡΤΗ, ΠΕΜΠΤΗ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ στις 21.00

& ΚΥΡΙΑΚΗ στις 18.30

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 110 λεπτά με διάλειμμα

ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ: 15 ΕΥΡΩ

ΜΕΙΩΜΕΝΟ: 12 ΕΥΡΩ

Πολυχώρος VAULT THEATRE PLUS

Μελενίκου 26, Γκάζι, Βοτανικός

Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Κεραμεικός (8′ περίπου με τα πόδια)

Πληροφορίες-κρατήσεις: 213 0356472 / 6949534889

(για τηλεφωνικές κρατήσεις 11:00 – 14:00 και 17:00 – 21:00)

Email: vaultvotanikos@gmail.com

FB Page http://www.facebook.com/VAULTTheatreGr1

Βασίλης Νάτσιος

Βασίλης Νάτσιος

"Ό,τι βλέπεις είναι αληθινό, ό,τι ακούς μπορεί να μην είναι"

...Γεννήθηκα στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και μεγάλωσα σε θεατρικές σκηνές και στα τηλεοπτικά πλατό. Από μικρός έκανα παρέα με όλες τις προσωπικότητες του πολιτισμού μας. Μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους, με στηρίζουν συνεχώς, κυρίως με το έργο τους. Ωραία ιστορία, έτσι; Κρίμα που δεν είναι αληθινή! Πάντα μου άρεσε αυτή η εκδοχή. Χρειάζεται ένας μύθος να συντηρεί την πραγματικότητα. Οι δικοί μου μύθοι είναι έγχρωμοι, σινεμασκόπ και εξώφυλλο. Και συνεχίζουν να ζουν στο cosmopoliti…

ΕΝΑ ΣΧΟΛΙ0

  1. Nadia

    2019/04/14 στις 22:38

    Nice

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *