Το γαλλικό σινεμά σαν παράδοση έχει απ’ όλα: από ρομαντικό δράμα μέχρι κωμωδία και το ERTFLIX διάλεξε και σας προσφέρει να απολαύσετε την Ζιλιέτ Μπινός και την Βιρζινί Εφιρά, ή μια αλλόκοτη μαύρη κωμωδία από τον σκηνοθέτη της Αμελί, μη χάσετε τις μοναδικές επιλογές που είναι διαθέσιμες στο ERTFLIX. Μαζί τους και μια ιδιαίτερη και πολύ αγαπημένη κλασσική πλέον ταινία από το 1995 για… τις ευθύνες του γκαζόν.
«Μια αγάπη ανέφικτη»
(Un amour impossible, 2018)
Τέλη δεκαετίας 1950. Η Ρασέλ (Βιρζινί Εφιρά), μια απλή υπάλληλος γραφείου, συναντάει τον Φιλίπ, έναν λαμπρό νέο αριστοκρατικής οικογένειας. Από τον σύντομο, αλλά παθιασμένο τους έρωτα γεννιέται η Σαντάλ. Με τον Φιλίπ να αρνείται τον γάμο λόγω διαφοράς κοινωνικής τάξης, η Ρασέλ αναγκάζεται να μεγαλώσει μόνη την κόρη της. Αρχίζει τότε ο μεγάλος αγώνας μιας ερωτευμένης όσο και περήφανης μάνας για την επίσημη αναγνώριση της κόρης της. Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Κριστίν Ανγκότ, η 10η ταινία της Κατρίν Κορσινί είναι μια ιστορία αγάπης: της αδιαπραγμάτευτης αγάπης μιας μητέρας για την κόρη της, της ανέφικτης αγάπης μιας γυναίκας για ένα άντρα που την απορρίπτει και της αγάπης μιας κόρης για έναν πατέρα που ήταν πάντα απών.
«Ποια νομίζεις ότι είμαι»
(Celle que vous croyez, 2019)
Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Καμίλ Λοράν. Η Κλερ (Ζιλιέτ Μπινός) είναι μία χωρισμένη μητέρα δύο παιδιών και καθηγήτρια πανεπιστημίου, η οποία μόλις έχει χωρίσει από τον νεαρό εραστή της, Λουντό. Στο διαδίκτυο, όμως, έχει επινοήσει μία άλλη, πιο επιθυμητή περσόνα για να κατασκοπεύσει τον πρώην της: αυτή είναι η Κλάρα, μία όμορφη και ξέγνοιαστη 20άρα, που σύντομα θα γνωριστεί με τον φίλο και βοηθό του Λουντό, Άλεξ. Η επικοινωνία τους ξεκινά αθώα, γρήγορα όμως η έλξη τους είναι ακαταμάχητη και ο Άλεξ πιέζει την Κλερ να συναντηθούν από κοντά. Εγκλωβισμένη στο πλασματικό της «πρόσωπο», η Κλερ είναι σε αδιέξοδο. Πού, όμως, σταματά το ψέμα και πού αρχίζει η αλήθεια;
«Mon inconnue»
(Love at second sight, 2019)
Ο Ραφαέλ είναι ένας ντροπαλός μαθητής του λυκείου, που δεν τολμά να δείξει σε κανέναν τα μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας που γράφει κατά τη διάρκεια των μαθημάτων. Ένα βράδυ συναντά την Ολίβια, μια πιανίστα, που έχει εμμονή με την τελειότητα. Αφού ερωτεύονται, οι δύο νέοι ξεκινούν μια σχέση και παντρεύονται λίγα χρόνια αργότερα. Αλλά ένα βράδυ, η ειδυλλιακή ζωή του ζευγαριού αλλάζει. Την επόμενη μέρα, ο Ραφαέλ βρίσκει τον εαυτό του βυθισμένο σε έναν κόσμο όπου δεν έχει συναντήσει ποτέ την Ολίβια, τη γυναίκα της ζωής του…
«Για όλα φταίει το γκαζόν»
(Gazon maudit, 1995)
Η ταινία που ανανέωσε τη γαλλική κωμωδία, καταλύοντας «ταμπού» δεκαετιών. Η Βικτόρια Αμπρίλ είναι η Λολί, η γλυκιά και όμορφη μητέρα δύο παιδιών, παντρεμένη με τον Λοράν… ένα σωβινιστικό γουρούνι που την απατά με την παραμικρή ευκαιρία! Όταν στη ζωή (αλλά και το σπίτι) του ζευγαριού εισβάλει η αποφασιστική Μαριχό, η ερωτική έλξη ανάμεσα στις δύο γυναίκες είναι άμεση, εκρηκτική και τελείως αναπάντεχη για τον μπερδεμένο Λοράν. Η Λολί όμως έχει βρει την απόλυτη ευτυχία: τρεις νύχτες στο ίδιο κρεβάτι με τον άντρα της, τρεις με την αγαπημένη της – και την Κυριακή ρεπό!
- Υποψήφια για 5 βραβεία Σεζάρ και Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.
(Delicatessen, 1991)
Έχουν περάσει 15 χρόνια από την πυρηνική καταστροφή. Στη μέση ενός άδειου οικοπέδου βρίσκεται ένα παλιό κτίριο που κατοικείται από μερικούς, μάλλον παράξενους ανθρώπους, των οποίων το κύριο μέλημα είναι η τροφή. Ολόκληρη η οικογένεια Ταπιόκα, ο κύριος και η κυρία Ιντερλιγκέιτορ, ένα ζευγάρι τρομερών σνομπ, οι αδελφοί Κουμπ, που δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να κατασκευάζουν μικρά στρογγυλά κουτιά που μουγκρίζουν όταν τα γυρνάς ανάποδα, ο κύριος Ποτέν, που έχει ταμπουρωθεί με τα βατράχια και τα σαλιγκάρια του και η δεσποινίς Πλουζ, μια κυρία με αβέβαιη αρετή, όλοι είναι πελάτες του κρεοπωλείου στον κάτω όροφο, κάτω από την πινακίδα Ντελικατέσεν που τρίζει τραγικά στον άνεμο. Κάτω από αυτό, στους υπονόμους, ζουν οι Τρωγλοδύτες. Αυτοί είναι οι επαναστάτες: χορτοφάγοι. Ο Ζαν Πιερ Ζενέ, σκηνοθέτης της «Αμελί», συστήθηκε στον κόσμο με αυτή την κατάμαυρη κωμωδία επιστημονικής φαντασίας.
Σχόλια για αυτό το άρθρο