Goji, το μούρο της ευτυχίας

Από την/τον George Baltas | 20 Οκτωβρίου 2018

image

Σχετικά πρόσφατα σε ένα ταξίδι μου δοκίμασα φρέσκα Goji και ενθουσιάστηκα με τη γεύση τους. Δυστυχώς  τα βρίσκει κανείς φρέσκα μονάχα στον τόπο παραγωγής τους , διότι είναι πολύ ευαίσθητα με μικρή διάρκεια ζωής και αν δεν τοποθετηθούν άμεσα σε ειδικούς αποξηραντικούς κλιβάνους , σαπίζουν πολύ γρήγορα. Η καλλιέργεια του μαγικού αυτού καρπού ξεκίνησε με δειλά βήματα και στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην περιοχή της Καρδίτσας γίνεται, πάρα πολύ καλή δουλειά στον τομέα της παραγωγής και της διάθεσης των προϊόντων του συγκεκριμένου φυτού και σε μεγάλη σχετικά στρεμματική έκταση. Πρόκειται για πολυετή φυτά με ποικιλία καρπών, που μοιάζουν με μούρα και είναι ιδιαιτέρα ευαίσθητοι. Για το λόγο αυτό η συλλογή τους γίνεται πάντοτε με ειδικά υφάσματα.

Γενικότερα, υπάρχουν στο εμπόριο σε αποξηραμένη μορφή, η γεύση τους είναι σχετικά ουδέτερη με μια πικρή ίσως επίγευση. Οπτικά, αλλά και γευστικά θυμίζει σταφίδα όμως σίγουρα διαφέρει κατά πολύ από αυτήν.Φρέσκα θα τα βρείτε σε ελάχιστα καλά μανάβικα ή και σε ορισμένα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα . Η ιδιαιτερότητα του καρπού, που το έχει κάνει και παγκοσμίως γνωστό, βρίσκεται στην περιεκτικότητά του σε μονοσακχαρίτες και πολυσακχαρίτες. Τέσσερις από αυτούς εκτιμάται πως δεν υπάρχουν σε άλλες τροφές και το καθιστούν μοναδικό και ξεχωριστό.

image(1)

Πρακτικά, το γεγονός αυτό ωφελεί την υγεία με πολλούς τρόπους. Μερικοί από αυτούς αναφέρονται παρακάτω:

1) Βοηθάει στην κυκλοφορία του αίματος και το εμπλουτίζει με θρεπτικά συστατικά.

2)Βελτιώνει την όραση.

3) Αναζωογονεί τον οργανισμό και τον γεμίζει ενέργεια.

4) Αντιγηραντικές ιδιότητες και ενίσχυση μακροζωίας.

5) Είναι πλούσια πηγή βήτα-Καροτίνης, βιταμίνης C ( περισσότερη κατά 500 φορές από τα πορτοκάλια) , βιταμίνης Β1, Β2και Β6, αντιοξειδωτικών και αμινοξέων.

6) Περιέχει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, ίνες και λιπαρά, σε ποσότητα που καλύπτουν τις καθημερινές ανάγκες του οργανισμού.

7) Έχει περισσότερο σίδηρο από ότι το σπανάκι.

8) Περιέχει βιταμίνη Ε.

Το μούρο της ευτυχίας “όπως είναι γνωστό καταναλώνεται ως αποξηραμένος καρπός, που μπορεί να συνδυαστεί με σαλάτες, άλλους ξηρούς καρπούς, σε γλυκά ή με γιαούρτι και βρώμη για ένα θρεπτικό πρωινό. Στην Κίνα χρησιμοποιούνται τα φύλλα του και ο φλοιός της ρίζας, προκειμένου να παρασκευασθεί το τσάι του, ενώ σημαντικότατης θρεπτικής και βιολογικής αξίας είναι ο χυμός του. Ενδεικτικά, ο χυμός του Goji Berry αποτρέπει τις ταχυπαλμίες, έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και ανακουφίζει εγκύους από τη ναυτία.

Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στο παραπάνω κείμενο παρέχουν ενημέρωση βάση μιας συγκεκριμένης βιβλιογραφίας και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν σε καμιά περίπτωση την ιατρική γνωμάτευση ή θεραπεία.

 

 

George Baltas

George Baltas

O Γιώργος είναι γιατρός και ξέρει τα πάντα , τους πάντες και ζει παντού!

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *