Η Μαρία Πρωτόπαππα από το Α ως το Ω: “Τα αόρατα είναι περισσότερα από τα ορατά”

Από την/τον Vasilis Papavasiliou | 12 Οκτωβρίου 2018

Emma - photo 3

Εκφράζει απόλυτα αυτό που υποδηλώνει η ετυμολογία της ονομασίας  του λειτουργήματος που υπηρετεί ευλαβικά με απόλυτη αυταπάρνηση και αφοσίωση! Τη λέξη ηθοποιός! Όντως, η χαρισματική και πολυτάλαντη Μαρία Πρωτόπαππα ανήκει στις ελάχιστες ηθοποιούς που ποιούν ήθος! Είναι μία από τις κορυφαίες   ηθοποιούς που διαθέτει το θέατρο και σε ελάχιστα χρόνια από σήμερα μία από τις σπουδαίες κυρίες και ιέρειες του! Υποκλίνομαι στο πληθωρικό ταλέντο της και στο θείο της χάρισμα χάρις στα οποία υποτάσσει τη σκηνή και μας χαρίζει συγκλονιστικές, μοναδικές και ανεπανάληπτες ερμηνείες που αφήνουν ανεξίτηλο το αποτύπωμα τους σε οποιονδήποτε ρόλο καλείται να υποδυθεί . Γι’ αυτό, κάθε φορά, αποσπά διθυραμβικές κριτικές και ύμνους από το κοινό και τους ειδήμονες. Αν και πολυβραβευμένη για τις ερμηνείες της το μόνο που την ενδιαφέρει, με τη σεμνότητα και το ήθος που την διακρίνουν, είναι να δουλεύει τους ρόλους της μέχρι την παραμικρή τους λεπτομέρεια με συνέπεια το αποτέλεσμα που δημιουργεί να είναι μαγικό και πάντα χωρίς μανιέρα… Γιατί ενσαρκώνει και μπαίνει στο πετσί του ρόλου, γίνεται ένα με αυτόν! Διαθέτει στόφα μεγάλης θεατρίνας, απίστευτα εκφραστικά μέσα, τεχνική, φωνή, εκτόπισμα, σκηνική παρουσία, κίνηση, άρθρωση που , όταν βγαίνει στη σκηνή την περιβάλλει μια τέτοια λάμψη και τέτοιο φως που κυριαρχεί τόσο πολύ σε αυτήν που ‘’καλύπτει’’ και  τα φώτα ακόμη και σε ταξιδεύει στην θεατρική μαγεία και μέθεξη με μόνα της εφόδια την ακτινοβολία της και την υπόδυση της ! Στις 12-13-14 Οκτωβρίου έρχεται στη Θεσσαλονίκη στο θέατρο Αυλαία  με τη θαυμάσια ‘’¨Εμμα ‘’ της που διασκεύασε από το βιβλίο της Έμμα Ρέγιες ‘’ Αναμνήσεις δι’ αλληλογραφίας’’  με την οποία θα κάνει περιοδεία και σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδος και εν συνεχεία θα τη μεταφέρει για δεύτερη σεζόν στη Β’ Σκηνή του θεάτρου της οδού Κεφαλληνίας, ενώ παράλληλα θα πρωταγωνιστήσει στο αριστούργημα του Λουϊτζι Πιραντέλλο ‘’ Να ντύσουμε τους γυμνούς’’ σε σκηνοθεσία του Γιάννου Περλέγκα συνεργαζόμενη με το Θέατρο Τέχνης της οδού Φρυνίχου. Θαυμάστε την αξιοζήλευτη αυτήν ηθοποιό από το Α έως το Ω και μην χάσετε παράστασή της!

Emma - photo 5

Αισθήσεις: Η Έμμα είχε όπως όλα τα παιδιά αναπτυγμένο και πλούσιο αισθητηριακό κόσμο. Για ένα λόγο παραπάνω εκείνη μιας και οι ευκαιρίες που της δόθηκαν  ήταν λιγοστές, ανεπτυξε αυτόν τον κόσμο όσο γινόταν περισσότερο με εντυπώσεις και πλούσια φαντασία.

Βραβείο: Καλύτερο βραβείο να δουλεύεις με φίλους σου.

Γενναιότητα: Να είσαι ο εαυτός σου. Να λες αυτό που σκέφτεσαι και να υπάρχεις με χαρά μες στη  ζωή

Δραματουργική διασκευή: Μια δύσκολη διαδικασία, εάν θέλεις να κρατήσεις το ύφος και τις ποιότητες του συγγραφέα αλλά και να προσθέσεις το δικό σου στίγμα στο κείμενο που τελικά θα δημιουργηθεί. Σε μια διασκευή απομονώνεις στην πραγματικότητα τα σημεία του κειμένου που σε ενδιαφέρουν εσένα προσωπικά  περισσότερο.

Έμμα: Ένα πρόσωπο που θα μπορούσα να του εκμυστηρευτώ πολλά για τη ζωή μου.

Ζωή: Γεμάτη εκπλήξεις!!! Ευτυχώς…

Ηθοποιός: Μια δουλειά σαν όλες τις άλλες και μια επιλογή να δουλεύεις και να «πολεμάς» καθημερινά με το νευρικό σου σύστημα και τον εσωτερικό σου κόσμο…

Θέατρο: Ένα έργο, κάποιος που αφηγείται μια ιστορία και κάποιος που είναι εκεί και ενδιαφέρεται να την ακούσει. Θέατρο μπορεί να γίνει ο οποιοσδήποτε χώρος.

Ιδανικά: Για τον καθένα μας είναι ξεχωριστά. Συναντιόμαστε, όμως, και πολλά είναι κοινά. Μ αρέσει να χτίζω τις πιο κοντινές μου σχέσεις με ανθρώπους που τα ιδανικά μας ταυτίζονται όσο γίνεται πιο πολύ. Δεν είναι εύκολο να συνεννοηθείς αλλιώς μέσα σε μια καθημερινότητα. Συνήθως τα ιδανικά μένουν ίδια όσο τα χρόνια περνούν, παρόλο που αλλάζεις σε πολλά συνήθως αυτά μένουν ίδια και καλά ριζωμένα.

Emma - photo 4

Καλλιτεχνικά σχέδια (φετινής σεζόν): Η Έμμα σε περιοδεία σε διάφορες πόλεις αλλά και στη Β΄ Σκηνή του Θεάτρου Κεφαλληνίας και στο Θέατρο Τέχνης στη Φρυνίχου θα είμαι στο έργο του Πιραντέλλο «Να ντύσουμε τους γυμνούς», μια παράσταση του Γιάννου Περλέγκα, όπου έχω την ευκαιρία να δουλεύω με πολύ καλούς συναδέλφους που είναι και φίλοι μου.

Λογοτεχνικά βιβλία: Robert Walser.  Γιάκομπ Φον Γκούντεν.. Αυτό το όνειρο που ονομάζουμε ζωή.

Μυστικισμός: Τα αόρατα είναι περισσότερα από τα ορατά…

Νεωτερισμοί (σκηνοθετικοί-διασκευής έργων-υποκριτικής): Πάντοτε χρήσιμοι .

Ξένοι συγγραφείς: Για φέτος ο Πιραντέλλο!

Οντότητα: Το ολόκληρο που είναι τόσο δύσκολο να πιαστεί.

Παιδικότητα: Απαραίτητη!

Ρόλοι: Τον τελευταίο καιρό με απασχολούν αρκετά οι εκτός σκηνής.

Emma - photo 2

Σκηνοθεσία: Με ενδιαφέρει όχι περισσότερο, όμως, από το να παίζω. Εξαρτάται τη στιγμή.

Τέχνη: Δουλειά.

Υπόδυση: Τεχνική και μέθεξη…

Φουτουρισμός: Βλέπεις το μέλλον με τα μάτια του παρόντος …

Χάρισμα:  Ένα δώρο που για να το χρησιμοποιήσεις και να το χαρείς πρέπει να το μάθεις. Όσο περισσότερο μαθαίνεις τόσο περισσότερο το ευχαριστιέσαι. Δεν είναι από μόνο του αρκετό. Αυτοί που εκμεταλλεύονται το χάρισμά τους είναι οι πραγματικά χαρισματικοί γιατί στην πραγματικότητα σε όλους μας έχουν δοθεί κάποια δώρα.

Ψυχική ευφορία: Ευγνωμοσύνη για τη στιγμή, για την ενσάρκωση…

Ωραία παράσταση: Αυτή που ο θεατής θα ήθελε και λίγο ακόμη…

 Emma - photo 1

Η «ΕΜΜΑ» της Μαρίας Πρωτόπαππα, διασκευή βασισμένη στο βιβλίο «Αναμνήσεις δι’ αλληλογραφίας» (εκδ. Ίκαρος, μτφρ. Μαρίας Παλαιολόγου),  που έγραψε η Κολομβιανή ζωγράφος Έμμα Ρέγιες μετά από προτροπή του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, κάνει στάση στη Θεσσαλονίκη για τρεις μοναδικές παραστάσεις, λίγο πριν συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία της για δεύτερη χρονιά στη Β΄Σκηνή του Θεάτρου οδού Κεφαλληνίας.

Ο θεατρικός κόσμος της «ΕΜΜΑ» απευθύνεται στις αισθήσεις, όχι στο νου. Είναι ένας πίνακας τρισδιάστατος ή ένα τραγούδι με πρόζα. Μέσα από τα μάτια ενός παιδιού τεσσάρων χρόνων – ζωντανεύει την Κολομβία των αρχών του 20ου αιώνα, μέσα σε μια ατμόσφαιρα Λατινοαμερικάνικου μυστικισμού και Καθολικής αυστηρότητας. Είναι εμπνευσμένος  από τη ζωή ενός θηλυκού Όλιβερ Τουίστ που κατάφερε με το θάρρος, την αφέλεια και την αχαλίνωτη φαντασία του να επιβιώσει σε σκληρές συνθήκες, να ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο και να διαπρέψει στην Ευρώπη ως καλλιτέχνης.

Ποιός σου πρόσφερε αγάπη όταν ήσουν παιδί;
Δε θυμάμαι να ‘χαμε τέτοιες έγνοιες…

Ο  μύθος «Έμμα Ρέγιες»  γεννήθηκε στην Μπογκοτά το 1919. Μεγάλωσε χωρίς γονείς και ταυτότητα. Πέθανε στο Μπορντό της Γαλλίας το 2003, στα 83 της, από έναν άγνωστο ιό.

Η γραφή της είναι προφορική,  ανεπιτήδευτη καθώς εκείνη ήταν αναλφάβητη:

“Εκτιμώ περισσότερο τι έχεις ζήσει, πολύ λιγότερο αυτό που έχεις διαβάσει”.

Συντελεστές


Διασκευή-Ερμηνεία:
Μαρία Πρωτόπαππα

Μετάφραση: Μαρία Παλαιολόγου

Συνεργάτης Δραματουργίας: Κίττυ Παϊταζόγλου

Σκηνογράφος-Ενδυματολόγος: Μαρία Πανουργιά

Φωτισμοί-Φωτογραφίες: Σάκης Μπιρμπίλης

Επιμέλεια Κίνησης: Μαριέλα Νέστορα

Εκτέλεση κοστουμιών: Παρασκευή Πρωτοπαππά

Φροντιστήριο: Ιουλία Σταμούλη

Κατασκευή σκηνικού: Another Kind Of Art
Συμπαραραγωγή: Kart Productions & Όψεις Πολιτισμού

Θέατρο Αυλαία, Τσιμισκή 136, τηλέφωνο 2310 230013

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Παρασκευή 12 & Σάββατο 13 Οκτωβρίου, στις 21.00.

Κυριακή 14 Οκτωβρίου, στις 20.00

Διάρκεια: 1 ώρα, χωρίς διάλειμμα.

Τιμές εισιτηρίων: 13 ευρώ γενική είσοδος & 10 μειωμένο (φοιτητικό- ανέργων)

Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/theatro-avlaia/emma/ και στο ταμείο Θεάτρου Αυλαία

Vasilis Papavasiliou

Vasilis Papavasiliou

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη, την οποία δεν αποχωρίζομαι ποτέ. Αγαπώ με πάθος το θέατρο (γι'αυτό θα μπορούσα να γίνω ηθοποιός ή σκηνοθέτης) καθώς επίσης και τον κινηματογράφο. Εκτιμώ την ευγένεια, την ειλικρίνεια και τους καλούς τρόπους συμπεριφοράς στους ανθρώπους και με ενοχλεί το ψέμα, η αχαριστία, η αγνωμοσύνη και το ''δήθεν'' στις κοινωνικές συναναστροφές. Κάποτε έκανα εύκολα φιλίες, αλλά μετά από πολλές απογοητεύσεις, τις επιλέγω με περισσότερη αυστηρότητα.

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *