Το σώμα μας λειτουργεί με ένα 24ωρο εσωτερικό ρολόι που ρυθμίζει πολλούς κιρκαδικούς ρυθμούς, συμπεριλαμβανομένου του κύκλου ύπνου-αφύπνισης. Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που στέλνει ένα μήνυμα στον εγκέφαλo ότι η ημέρα έχει τελειώσει και είναι ώρα για ύπνο. Η μελατονίνη είναι μια βασική ορμόνη σε αυτό τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης, ενώ ονομάζεται και «ορμόνη του ύπνου», ή «ορμόνη του σκότους». Το σώμα παράγει φυσικά μελατονίνη, ως απόκριση στο σκοτάδι, ενώ παράλληλα βοηθά στην έναρξη της διαδικασίας ύπνου.
Η μελατονίνη είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό βοήθημα για την αϋπνία. Πέρα από την αϋπνία, ένα επαρκές επίπεδο μελατονίνης είναι θετικός παράγοντας στην καρδιαγγειακή, ανοσοποιητική, γαστρεντερική και οστική υγεία.
Η παραγωγή μελατονίνης ξεκινά στην επίφυση του εγκεφάλου. Κατά τη διάρκεια της ημέρας η επίφυση είναι αδρανής. Όταν ο ήλιος δύει και ξεκινά το σκοτάδι, η επίφυση αρχίζει να παράγει μελατονίνη. Όταν απελευθερώνεται από την επίφυση, η μελατονίνη προσκολλάται σε ειδικούς υποδοχείς στον εγκέφαλο, καθώς και σε κύτταρα σε όλο το σώμα. Από εκεί, η μελατονίνη βοηθά το σώμα να χαλαρώσει και να ετοιμαστεί για μια νύχτα με ξεκούραστο ύπνο. Συνήθως, το επίπεδο της μελατονίνης κορυφώνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου, παραμένει αυξημένο όλη τη νύχτα και στη συνέχεια πέφτει πίσω στα επίπεδα της ημέρας, το πρωί.
Μια άλλη ορμόνη που σχετίζεται με τον κιρκαδικό ρυθμό του σώματος είναι η κορτιζόλη. Τα επίπεδα της κορτιζόλης ανεβαίνουν το πρωί και ενημερώνουν το σώμα ότι ήρθε η ώρα να σηκωθείτε από το κρεβάτι και να ξεκινήσετε την ημέρα. Όταν έρθει η ώρα για ύπνο, το επίπεδο κορτιζόλης αρχίζει να μειώνεται και είναι η σειρά της μελατονίνης ξανά.
Αν και η παραγωγή μελατονίνης ποικίλλει από άτομο σε άτομο, το μέσο άτομο παράγει αρκετή μελατονίνη φυσικά. Συχνά όμως η παραγωγή μελατονίνης μπορεί να διαταραχθεί. Η γήρανση είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη μείωση των επιπέδων μελατονίνης.
Ένας άλλος παράγοντας για τη μείωση της μελατονίνης είναι η έκθεση σε ψηφιακά μέσα. Το τεχνητό φως, κυρίως το μπλε φως από την τηλεόραση, τα κινητά τηλέφωνα και οι οθόνες υπολογιστών, παρεμποδίζουν την έκκριση μελατονίνης. Σύμφωνα με μελέτες, το μπλε φως παραπλανά το σώμα, ώστε να έχει την αίσθηση ότι είναι ακόμα μέρα. Με αυτόν τον τρόπο η επίφυση δεν απελευθερώνει το σήμα ότι είναι ώρα για ύπνο.
Ακόμη, εκτός από την επίδραση των ψηφιακών μέσων, υψηλά επίπεδα στρες έχουν ως αποτέλεσμα, να εκκρίνεται περισσότερη κορτιζόλη στο σώμα, διατηρώντας το σε εγρήγορση. Η έλλειψη μαγνησίου είναι ένας ακόμη παράγοντας για την παραγωγή της μελατονίνης, καθώς απαιτείται για την παραγωγή της, ενώ η ικανότητα της σύνθεσης μελατονίνης εξαρτάται και από το αμινοξύ τρυπτοφάνη.
Η αϋπνία έχει συνήθως διάφορα αίτια, όπως:
- Παχυσαρκία
- Καφεΐνη
- Καθιστική ζωή
- Άσκηση αργά το βράδυ
- Νυχτερινά ωράρια εργασίας
- Jet lag
- Υψηλή θερμοκρασία δωματίου
Η συμπλήρωση με μελατονίνη μία ώρα πριν τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει να κοιμηθείτε γρηγορότερα και περισσότερο. Σε άτομα με διαταραγμένο κιρκαδικό ρυθμό εξαιτίας του jet lag ή της νυχτερινής εργασίας, η συμπλήρωση με μελατονίνη προάγει τον επανασυντονισμό αυτού του κύκλου.
Είναι σημαντικό να εφαρμοστεί μια καθημερινή ρουτίνα ύπνου. Η δημιουργία των σωστών συνθηκών μπορεί να είναι η κατάλληλη λύση για την αϋπνία .
- Σβήστε το φως
- Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε ηλεκτρονικές συσκευές μια ώρα πριν
- Άσκηθείτε καθημερινά το πρωί ή νωρίς το απόγευμα
- Αποφύγετε την κατανάλωση φαγητού αργά το βράδυ
- Διαβάστε ένα βιβλίο
- Προσευχηθείτε ή διαλογιστείτε
- Ρυθμίστε την θερμοκρασία
Συμπληρώστε τη διατροφή με θρεπτικά στοιχεία που λείπουν, όπως για παράδειγμα με το νέο συμπλήρωμα διατροφής Sleep Good, έναν ολοκληρωμένο συνδυασμό που βοηθά τον ύπνο και περιέχει μελατονίνη, L-θεανίνη, GABA, τρυπτοφάνη, μαγνήσιο και χαμομήλι για έναν ήσυχο και αναζωογονητικό ύπνο.
Σχόλια για αυτό το άρθρο