Mε.. δύναμη και θάρρος μπλέξαμε στην “Ιστορία έρωτα και αναρχίας” του Γιάννη Λασπιά

Από την/τον Βασίλης Νάτσιος | 19 Μαρτίου 2019

6

Ο Γιάννης Λασπιάς είναι μια ξέχωρη προσωπικότητα, ένας άνθρωπος με τριπλή καλλιτεχνική ιδιότητα: ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτης. Παράλληλα είναι και ο συν-ιδρυτής της θεατρικής ομάδας  Square Theatre Company που έχει παρουσιάσει αξιόλογες παραστάσεις. Ως σκηνοθέτης, έχει ασχοληθεί με πρωτότυπα έργα που αρέσουν στο κοινό, κάνοντας ο ίδιος και τις διασκευές τους (ένα από τα πολλά ταλέντα του επίσης). Αυτή την περίοδο, παρουσιάζει από Πέμπτη ως Κυριακή στην κεντρική σκηνή του πολυχώρου Bios, τη διάσημη κινηματογραφική ιλαροτραγωδία της Λίνα Βερτμίλερ Ιστορία έρωτα και αναρχίας σε δική του θεϊκή διασκευή και σκηνοθεσία.

Η υπόθεση διαδραματίζεται στην Ιταλία, λίγο πριν ξεσπάσει ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο Τουνίν, ένα αγροτόπαιδο, μαθαίνει ότι ο αναρχικός αδερφικός του φίλος και μέντοράς του, εκτελέστηκε από το φασιστικό καθεστώς μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι. Παρόλο που είναι εντελώς άπειρος και απροετοίμαστος, αποφασίζει να αναλάβει αυτός την ημιτελή αποστολή και να πάει στη Ρώμη για να δολοφονήσει τον Μουσολίνι. Ο Τουνίν αφήνει πίσω την απλή ζωή του και κρύβεται σ’ έναν γνωστό οίκο ανοχής στη Ρώμη, που διευθύνει η Μαντάμ Αΐντα. Εκεί καταστρώνει με δύναμη και θάρρος, τα σχέδια της δολοφονίας του δικτάτορα με τη βοήθεια μιας ιερόδουλης, της Σαλώμης, η οποία επίσης δραστηριοποιείται στο χώρο της αναρχίας. Πελάτης της Σαλώμης και άνθρωπος κλειδί για την εξέλιξη των γεγονότων είναι ο Σπατολέτι, ο υπεύθυνος της μυστικής αστυνομίας του Ντούτσε.  Όμως η εξοικείωση με το νέο περιβάλλον θα αποδειχθεί επίπονη, πόσω μάλλον όταν ο Τουνίν ερωτεύεται σφόδρα μια άλλη νεαρή ιερόδουλη την Τριπολίνα. Ο έρωτας αυτός, θα περιπλέξει τα πράγματα.

Με φόντο το πορνείο της μαντάμ Αϊντα στην Ιταλία του Μουσολίνι, ο Γιάννης Λασπιάς ξετυλίγει μία μοναδική ιστορία έρωτα και αναρχίας, μέσα από τον παραμορφωτικό καθρέφτη της νεανικής αφέλειας του Τουνίν που κάνει τα πάντα να μοιάζουν ακραία όμορφα και ακραία επικίνδυνα. Αν και ο συγκεκριμένος χώρος, σκηνοθετικά δεν προσφέρει πολλές δυνατότητες, ο ευρηματικός Γιάννης Λασπιάς αξιοποιεί κάθε γωνιά του σκηνικού χώρου, ακόμα και το διάφανο πατάρι, χρησιμοποιώντας το, ως δωμάτιο του πορνείου (επιλέξτε να καθίσετε σε θέσεις που θα έχετε ορατότητα σε αυτό) και αποδίδει με πολύ λιτά μέσα τον πλούτο των εικόνων του έργου.

Ο Γιάννης Λασπιάς σκηνοθέτησε τους ηθοποιούς του με νεύρο, δυναμισμό, χιούμορ και ένταση, κρατώντας λυρική ευαισθησία και υψηλή αισθητική στην παράσταση. Εύστοχη η επιλογή του με τις κοπέλες του οίκου ανοχής, καθώς και η επιλογή του με τον νεαρό Τουνίν ώστε να φαίνεται ξεκάθαρα η ηλικιακή του αθωότητα. Εξαιρετική η ερμηνεία όλων των ηθοποιών που ανταποκρίνονται με πειθαρχία και άνεση στις σκηνοθετικές απαιτήσεις και στις σκηνικές δράσεις του έργου. Ξεχωρίζουν -και λόγω εμπειρίας αλλά και λόγω υποκριτικών δυναοτήτων- η Δώρα Χρυσικού ως Σαλώμη, ο Διαμαντής Καραναστάσης ως Σπατολέτι και η Ανδρομάχη Μαρκοπούλου ως μαντάμ Αϊντα, και από τις ανερχόμενες, ξεχώρισα την Μαλίτσια (Γεωργία Παντέλη), την Οντέτ (Δάφνη Νικητάκη) και την Καρμέλα (Ξένια Αλεξίου). Επαναλαμβάνω ότι όλες οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικές. Εκπληκτικές οι επιλογές της Βασιλικής Σύρμας στα κοστούμια (σωστά θεατρικά ως προς την εποχή και το ύφος των ρόλων), στα συν τα σκηνικά της Αρετής Μουστάκα, η μουσική της Ειρήνης Τηνιακού -που παίζει live επί σκηνής- και οι φωτισμοί του Βαγγέλης Μούντριχα. Οι παραστάσεις συνεχίζονται μέχρι την Κυριακή 24 Μαρτίου, οπότε προλαβαίνετε στο.. τσακ να μπλεχτείτε στην Ιστορία έρωτα και αναρχίας με τη ματιά του Γιάννη Λασπιά. Αξίζει την προσοχή σας!

1

Δώρα Χρυσικού

068

Διαμαντής Καραναστάσης

3

Ανδρομάχη Μαρκοπούλου

2

Γεωργία Παντέλη, Δάφνη Νικητάκη

122

Ίριδα Μάρα, Βασίλης Αθανασόπουλος

08

Δώρα Χρυσικού

43

Ίριδα Μάρα, Βασίλης Αθανασόπουλος

89

Δάφνη Νικητάκη, Γιάννης Ίτσιος, Ξένια Αλεξίου, Γεωργία Παντέλη, Βασίλης Αθανασόπουλος

111

Διαμαντής Καραναστάσης, Δώρα Χρυσικού

065 325 432 437 783 790 9086 897

69

07

21

32

07- 44

05

Πριν λίγες μέρες, ο Γιάννης Λασπιάς και ο θίασος της παράστασης, υποδέχτηκαν αγαπημένους φίλους στην επίσημη πρεμιέρα και δέχτηκαν θερμά συγχαρητήρια από όλους.

90

Φώτης Σεργουλόπουλος, Τζένη Μπότση, Γιάννης Λασπιάς

19

Θεοδώρα Σιάρκου, Δώρα Χρυσικού, Γεωργία Παντέλη, Ανδρομάχη Μαρκοπούλου

16

Βασίλης Αθανασόπουλους, Γιάννης Λασπιάς, Διαμαντής Καραναστάσης

15

Αγησίλαος Μικελάτος, Γιάννης Λασπιάς

8

Ευσταθία, Γιάννης Λασπιάς

9

Θεοδώρα Σιάρκου, Γιάννης Λασπιάς

11

Θεοδώρα Σιάρκου, Γιάννης Λασπιάς, Γεωργία Παντέλη, Μαρία Καραμάνη

12

Γιάννης Λασπιάς, Γιάννης Ίτσιος

13

Πάρης Κονιδάρης, Γιάννης Λασπιάς

17

Γιάννης Λασπιάς, Ίρις Χατζηαντωνίου

908

Γιάννης Λασπιάς, Χρύσα Ματσαγκάνη, Πάνος Μπόρας

5

Διασκευή – Σκηνοθεσία: Γιάννης Λασπιάς

Κινησιολογία: Άλκηστις Πολυχρόνη

Μουσική : Nino Rota,  Ειρήνη Τηνιακού
Σκηνικά: Αρετή Μουστάκα
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Φωτισμοί: Βαγγέλης Μούντριχας

Βοηθός Σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Πολύζος
Φωτογραφίες : Ιάσονας Κονταίος

Trailer : Νικήτας Χάσκας

Σχεδιασμός αφίσας : Γιάννης Αναγνώστου

Παίζουν: Διαμαντής Καραναστάσης, Δώρα Χρυσικού, Βασίλης Αθανασόπουλος, Ίριδα Μάρα, Ξένια Αλεξίου, Γεωργία Παντέλη, Δάφνη Νικητάκη, Μελίνα Σπετσιέρη, Κωνσταντίνος Πολύζος, Γιάννης Ίτσιος.  Στο ρόλο της Μαντάμ Αΐντα η Ανδρομάχη Μαρκοπούλου

https://www.facebook.com/Ιστορία-Έρωτα-και-Αναρχίας-333481857258107

BIOS.Πειραιώς 84 Main

BIOS@BIOS.GR
+30 210 3425335

http://www.bios.gr
Διάρκεια παραστάσεων: Έως 24 Μαρτίου 2019
Παραστάσεις: Πέμπτη έως Κυριακή
Έναρξη: 21.00 
Τιμή Εισιτηρίου: 12 ευρώ (κανονικό) και 10 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων, ΑΜΕΑ, άνω των 65).

Ειδικές τιμές για συλλόγους και γκρουπ κατόπιν επικοινωνίας στο 6981682777

Μια παραγωγή της squaretheatrecompany.com

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού

https://www.viva.gr/tickets/theater/bios/istoria-erota-kai-anarhias/

 https://youtu.be/N3koQOP3-5I

 

Βασίλης Νάτσιος

Βασίλης Νάτσιος

"Ό,τι βλέπεις είναι αληθινό, ό,τι ακούς μπορεί να μην είναι"

...Γεννήθηκα στα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο και μεγάλωσα σε θεατρικές σκηνές και στα τηλεοπτικά πλατό. Από μικρός έκανα παρέα με όλες τις προσωπικότητες του πολιτισμού μας. Μαζί με τους δικούς μου ανθρώπους, με στηρίζουν συνεχώς, κυρίως με το έργο τους. Ωραία ιστορία, έτσι; Κρίμα που δεν είναι αληθινή! Πάντα μου άρεσε αυτή η εκδοχή. Χρειάζεται ένας μύθος να συντηρεί την πραγματικότητα. Οι δικοί μου μύθοι είναι έγχρωμοι, σινεμασκόπ και εξώφυλλο. Και συνεχίζουν να ζουν στο cosmopoliti…

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *