Ustrasana, Η Αγαπημένη Στάση

Από την/τον Polyxeni Kokovika | 27 Ιανουαρίου 2014

11

Σας παρουσιάζω μία από τις αγαπημένες μου στάσεις της yoga(asana), την καμήλα (ustrasana). Αυτό που αγαπώ στη “στάση της καμήλας” είναι ότι, όταν γίνεται σωστά, σχεδόν όλοι οι μεγάλοι μύες του σώματός μας επιμηκύνονται. Επιπλέον, διεγείρει και τονώνει τον θώρακα, την κοιλιά, και τους μηρούς. Εν ολίγοις, όλη η μπροστινή πλευρά του σώματός έχει πλήρη συμμετοχή. Σημειώστε ότι οι αρχάριοι πρέπει να κρατήσουν αυτή τη στάση μονο για 20 δευτερόλεπτα γιά να αποφύγουν  την υπερβολική προσπάθεια.

Η “ustrasana “λειτουργεί διακριτικά, αλλά έξυπνα, έτσι ώστε  να βελτιωθούν οι συνθήκες του πεπτικού, αναπνευστικού, ενδοκρινικού, λεμφικού, μυοσκελετικού, και κυκλοφορικού συστήματος. Αυτή η στάση συνιστάται γιά τα άτομα που πάσχουν από άσθμα, βρογχίτιδα, διαβήτη, διαταραχές του θυρεοειδούς και παραθυρεοειδούς, σπονδυλίτιδα, και φωνητικές διαταραχές.

Προτείνω επίσης την «καμήλα» στους ανθρώπους που έχουν δυσκοιλιότητα, κολίτιδα, δυσπεψία, παχυσαρκία των μηρών ή των βραχιόνων, διαταραχή των νεφρών, της ουροδόχου κύστης, των ωοθηκών, των όρχεων και του προστάτη. Αρχίστε ustrasana γονατιστοί στο πάτωμα ή σε ένα στρωματάκι yoga. Αν τα γόνατά σας είναι ευαίσθητα, τοποθετήστε έξτρα προστασία κάτω από αυτά.

Βεβαιωθείτε ότι τα γόνατά σας είναι τόσο ανοιχτά  όσο το άνοιγαμα των ισχύων και των ώμων και οι μηροί είναι κάθετοι προς το δάπεδο. Τα πέλματα των ποδιών σας θα πρέπει να κοιτούν προς τα πάνω, με τα δάχτυλα και νύχια των ποδιών να αγγίζουν το πάτωμα. Τοποθετήστε τις παλάμες στα ισχία σας. Αναπνεύστε βαθιά.Χρησιμοποιήστε τα χέρια σας για να επιμηκύνετε τη λεκάνη σας προς τα πίσω και να ωθήσετε τον κόκκυγα προς το ηβικό οστό.

Εισπνεύστε και σηκώστε την καρδιά ψηλά πιέζοντας τις ωμοπλάτες σας στο πίσω μέρος των πλευρών σας. Αρχίστε να δίνετε σχήμα τόξου στην πλάτη σας. Αποσύρετε ένα ένα τα χέρια σας σιγά σιγά από τους γοφούς σας για να τα τοποθετήσετε στις φτέρνες σας. Φανταστείτε ότι υπάρχει ενα σκοινί που δένεται γύρω από τη μέση σας, που σας τραβά προς τα πάνω, προς τον ουρανό.

Επιπλέον, αν δεν μπορείτε να αγγίξετε τα πόδια σας χωρίς να συμπιέζεται το κάτω μέρος της πλάτης σας, γυρίστε τα δάχτυλα των ποδιών σας προς τα κάτω και σηκώστε τις φτέρνες σας. Μπορείτε να διατηρήσετε το λαιμό σας σε μια ουδέτερη θέση,  έτσι ώστε ούτε να κάμπτεται, ούτε μα επεκτείνεται ή να πέφτει το κεφάλι σας προς τα πίσω. Να είστε προσεκτικοί για να μην «τραβήξετε» υπερβολικά το λαιμό σας.Διατηρήστε αυτή τη στάση για 30 δευτερόλεπτα έως ένα λεπτό. Αναπνεύστε ήρεμα και βαθιά.Αυτή η στάση όμως κάνει και πολλά περισσότερα σε ψυχοδιανοητικό επίπεδο καθώς ανοίγει το «μπλοκαρισμένο συναίσθημα» και γι’αυτό βοηθάει πολύ όταν είμαστε συναισθηματικά πιεσμένοι.Εισπνεύστε βαθιά.

Διαλογιστείτε καθώς κάνετε την asana ότι «ανοίγετε» τον εαυτό σας στο σύμπαν. Ότι του επιτρέπετε να ανοίξει την πόρτα της καρδιάς και να αδειάσει ό,τι δεν χρειάζεται πλέον. Σαν μία ηλεκτρική σκούπα που ρουφάει οτιδήποτε δεν χρησιμεύει πλέον στην ζωη σας, ό,τι σας πιέζει, ό,τι δεν εκφράζετε… Αφήστε να πετάξουν μακριά τα “συναισθηματικά σας σκουπίδια.” Εκπνεύστε και οραματιστείτε ότι τα αφήνετε να φύγουν και να διαλυθούν μακριά απο την υπόσταση σας.Εισπνεύστε πάλι και οραματιστείτε ότι τώρα επιτρέπετε στον εαυτό σας να γεμίσει με όλα εκείνα τα υπέροχα και θετικά πράγματα και καταστάσεις που έχετε ανάγκη.Αφήστε το οξυγόνο να μπει και σας αναζωογονήσει και μαζί του να μεταφέρει θετικές σκέψεις, καταστάσεις και αποτελέσματα.

Να φωτίσει μέσα απο το στήθος σας όλη την ύπαρξη σας και να μεταδώσει αυτή την ευδαιμονία και θετικότητα και στους γύρω σας. Πολύ αργά και προσεκτικά, με τελευταίο το κεφάλι, σηκωθείτε και βγήτε από αυτή τη στάση έτσι ώστε να ξεκούρασετε τους μυς σας.

Ό,τι και να κάνετε, κάντε το χωρίς πίεση, αλλά με ευχαρίστηση, ηρεμία, συγκέντρωση και αγάπη.

 

Polyxeni Kokovika

Polyxeni Kokovika

Η ΠολυΞένη Κοκοβίκα είναι life coach, holistic mentor, καθοδηγήτρια ζωης. Τα τελευταία χρόνια ζει στο Λος Άντζελες όπου δίνει σεμινάρια και προσωπικές συνεδρίες. Θεωρείται μέντορας και health Guru των επωνύμων.

Έχει ταξιδέψει ανά τον κόσμο μαθητεύοντας και διδάσκοντας. Ξεκίνησε σε νεαρή ηλικία εξερευνόντας τον κόσμο του show business αλλά γρήγορα στράφηκε στην εσωτερική αναζήτηση. Ο κύριος σκοπός της είναι να βοηθήσει ανθρώπους και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής τους. Γι’αυτό το λόγο διδάχτηκε πολλές μεθόδους εναλλακτικής θεραπείας, μεταξύ των οποίων η ομοιοπαθητική, naturopathy, yoga, ύπνωση, κινεζική παραδοσιακή ιατρική, νευρογλωσσικός προγραμματισμός, κα.

Η ίδια πιστεύει οτι είμαστε εδώ για να ευρύνουμε την ύπαρξη μας, και βλέπει τον εαυτό της σαν μούσα της οποίας ο σκόπος είναι να εμπνέει, να στηρίζει, να καθοδηγεί, και να θεραπεύει. Εχει μια έμφυτη διαίσθηση και θέληση να ανακαλύπτει και να κατανοεί τους γύρω της. Η ίδια λέει οτι το καλύτερο πανεπιστήμιο που τελείωσε είναι η οικογένεια της. Μέσα άπο την ανιδοτέλη αγάπη που εισέπραξε σε αυτό το ζέστο Ελληνικό οικογενειακό περιβάλλον, ωθήθηκε η επιθυμία της να βοηθήσει και τους άλλους. Και γι’αυτό, το μόττο της είναι «η αγάπη είναι η καλύτερη απάντηση.»

ΣΧΟΛΙΑ

Your email address will not be published. Required fields are marked *